Poleg tega po navedbah bihaškega župana vsak dan v unsko-sanski kanton pride približno 150 novih migrantov. Fazlić je na današnji novinarski konferenci v Sarajevu napovedal, da bodo zaradi pomanjkanja pomoči s strani vlade prisiljeni uvesti radikalne ukrepe, kot je zapiranje začasnih migrantskih centrov. Dodal je, da bodo od naslednjega ponedeljka morali prekinitvi z vsemi storitvami, ki so jih bili deležni migranti, je poročala regionalna televizija N1.

Brez finančne pomoči od vlade

Župan Bihaća je navedel, da so samo za potrebe migrantov v centru Vučjak porabili več kot 50.000 evrov, od vlade BiH pa niso prejeli nobene finančne pomoči. Lokalne oblasti za center Vučjak dnevno zagotavljajo 20.000 litrov vode in 3000 obrokov hrane ter zdravniško oskrbo, je dodal.

Spomnil je, da je zaprtje nastanitvenega centra v Vučjaku zahtevala tudi Evropska unija, ker je center preblizu meje s Hrvaško. Kot enega od problemov je Fazlić tudi izpostavil, da Hrvaška v bližini Bihaća še vedno vrača migrante čez ilegalne mejne prehode. Zatrdil je, da je hrvaška policija nedavno na ta način poslala v BiH tudi skupino migrantov, ki je na Hrvaško vstopila čez mejni prehod Bajakovo na hrvaško-srbski meji.

Ocenil je, da oblasti v BiH poskušajo zmanjšati razsežnosti migrantske krize in trdijo, da je na območju celotne države približno 4000 migrantov. Kot je poudaril, je samo v unsko-sanskem kantonu več kot 6000 ljudi, ki so v začasnih migrantskih centrih, zaradi česar se v Bihaću soočajo z resnimi komunalnimi in varnostnimi izzivi.

Župan je danes tudi napovedal, da bo po 50 prebivalcev kantona vsak dan protestiralo pred parlamentom BiH, če ne bodo kmalu rešili težave z migranti na območju Bihaća. Zagrozil je tudi, da bodo protestniki v Sarajevu vzpostavili odprti center za migrante, če vlada BiH ne bo finančno pomagala reševati migrantske krize, ki bi na območju Bihaća lahko postala tudi humanitarna kriza.