Z besedami strank se je danes na mariborskem sodišču končalo sojenje 38-letni Medihi Hromadžić, senat ji bo sodbo izrekel prihajajoči petek.

Tožilka Tadeja Majcen Hromadžićevi očita umor sestre dvojčice Mersihe, ki naj bi ga storila na grozovit način, in poskus tega dejanja, saj je napadla tudi mamo Iznado. Zločin se je zgodil 8. marca lani v stanovanjskem bloku na Pobrežju v Mariboru. Dvojčici naj bi se sporekli, nato pa je Mediha pograbila nož in začela zabadati sestro. Kričanje je prebudilo mamo, ki se je nato vmešala v prepir med hčerkama, pa je Mediha z nožem napadla tudi njo. Dvojčico je obtožena zabodla vsaj 48-krat, mamo pa vsaj 12-krat.

»Dejanje se je namenila dokončati«

Tožilka je v začetku tega tedna sicer nekoliko spremenila obtožnico. Doslej je namreč zatrjevala, da je obtožena pri zločinu uporabila dva noža, zdaj je v obtožnici navedeno, da gre za nož z rezilom najmanj deset centimetrov. »To, ali je bil uporabljen en nož ali dva, niti ni tako pomembno. Dejstvo je, da je obtožena svojo sestro in mamo zabodla velikokrat, kar dokazuje grozovitost tega zločina,« je danes v sklepni besedi razlagala tožilka. Da gre za umor in poskus umora na grozovit način, po njenih besedah potrjuje tudi dejstvo, da so bili vbodi siloviti, kar so potrdili izvedenci, da so bili usmerjeni tudi v vitalne dele telesa in da je obtožena žrtvama sledila, ko sta ji poskušali pobegniti. »Svoje dejanje se je namenila dokončati, saj je na hodniku bloka sestro zabadala še takrat, ko je ta obležala, v stanovanju pa je napadla mater tudi, ko je tej spodrsnilo v luži krvi in je padla.« Kljub temu da so izvedenci pri obtoženi našli kup osebnostnih motenj, je tožilka mnenja, da je razumela in se zavedala, kaj počne, četudi naj bi bila njena zmožnost obvladovati svoje ravnanje po mnenju izvedencev bistveno zmanjšana.

Tožilka je sodnemu senatu pod vodstvom Danila Obersnela predlagala, naj Medihi Hromadžić izreče 27 let zapora za umor sestre in 14 let za poskus umora matere, nato pa izreče enotno kazen 30 let zapora. Za obtoženo je našla zgolj eno olajševalno okoliščino, in sicer slabe razmere v družini. Mati in dvojčici so bile namreč pogosto v sporih. Zaradi ponovitvene nevarnosti je sodišču tudi predlagala, da obtoženki podaljša pripor, v katerem je vse od dneva zločina.

»Ne ve se, kateri vbod je bil usoden«

Povsem drugačnega menja je bil zagovornik Franci Šošterič. Sklicujoč se na nekatere nedavne odločitve pritožbenih sodišč je prepričan, da bi bilo treba, pa se to ni zgodilo, ugotoviti, kateri vbod je bil za Mersiho usoden. »Kajti če je moja klientka sestro zabadala, ko je bila ta v nezavesti ali morebiti celo že mrtva, potem ne gre za umor na grozovit način,« je dejal. Senat je spomnil tudi na razmere, v katerih so živele vse tri ženske. Da je šlo za resne težave med njimi, priča tudi dejstvo, da sta morali mati in Mediha v postopek mediacije zato, da sta lahko sploh živeli v istem stanovanju. V mediacijskem dogovoru je bilo med drugim napisano celo, kdaj gre Mediha lahko na balkon. Šošterič je na koncu sodišču predlagal, da naj ne sledi obtožnici, temveč obtoženo obsodi kvečjemu za uboj na mah in poskus tega dejanja ter upošteva, da je bilo dejanje storjeno v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Predlagal je tudi nadomestitev pripora z milejšim, hišnim priporom.

Mediha Hromadžić je kot zadnja povedala, da zelo obžaluje vse, kar se je zgodilo, in bo to obžalovala do konca življenja. »Mama me obiskuje v priporu, svoja nesoglasja sva zgladili,« je še dejala. Odločitev sodišča bo, je povedal sodnik Obersnel, znana čez teden dni.