S sodbo mariborskega okrožnega sodišča ni bil zadovoljen nihče. Niti višji tožilec Zoran Klinc, ki je terjal izrek 30-letne zaporne kazni, ker je obtožena Mediha Hromadžić po njegovem prepričanju zagrešila umor in poskus umora. Na junijsko nepravnomočno sodbo se je pritožil tudi zagovornik Franci Šošterič. Očitan napad na sestro obtožene ustreza definiciji uboja na mah, zaradi napada na mater pa bi morala biti Hromadžićeva oproščena zaradi neprištevnosti, je vztrajal.

Uspešnejši je bil mariborski advokat. Višje sodišče v Mariboru je 16. oktobra po uradni dolžnosti razveljavilo sodbo senata, ki mu je predsedoval Danilo Obersnel, in je zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v novo sojenje pred spremenjen senat, je poročal STA.

Nezadostno razčiščena (ne)prištevnost obdolženke

Na mariborskem okrožnem tožilstvu so pojasnili, da je višje sodišče v celoti razveljavilo sodbo, s katero je bila Hromadžićeva obsojena na 20 let zapora. Ugotovilo je, da izpodbijana sodba ne vsebuje razlogov o vseh odločilnih dejstvih. Ti, ki jih ima, pa so pomanjkljivi in nejasni. »Vprašanje, ki po mnenju višjega sodišča ni bilo v zadostni meri razčiščeno oziroma obrazloženo, se nanaša na (ne)prištevnost obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja,« je razložila namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

Obtožnica očita Hromadžićevi, da je 8. marca lani okoli 6.45 zjutraj na grozovit način umorila sestro dvojčico Mersiho, napad na mater Izmeto pa je tožilstvo opisalo kot poskus umora. »Tistega jutra sem pripravljala zajtrk. V kuhinjo je vstopila sestra. Začela me je žaliti in zasmehovati,« se je na glavni obravnavi zagovarjala Mariborčanka. Po njenih besedah je imela sestra v roki manjši nož. »Odložila ga je na kuhinjsko polico, jaz pa sem ga nameravala umiti. Ko je to videla, me je napadla, začeli sva se prerivati. Spominjam se, da sem jo zabodla. Kolikokrat, pa ne vem.«

Ko je v kuhinjo stopila njuna mati, ki jo je prebudil hrup, naj bi sestra povsem spremenila vedenje. »'Glej, mama, kaj mi dela,' ji je rekla, nato me je mama zgrabila in ne vem točno, kaj se je potem dogajalo. Prerivali sva se in z nožem sem zadela mamo,« je trdila Hromadžićeva.

Po besedah Izmete Hromadžić jo je hči takoj zatem, ko je vstopila v kuhinjo, dvakrat zabodla v trebuh. Uspelo ji jo je prijeti za zapestji in hčerki je začela prigovarjati, naj odneha, hudo poškodovana Mersiha pa je medtem pobegnila iz stanovanja in se zatekla po pomoč k sosedu. Pospremil jo je po stopnicah, a Mersihi ni uspelo priti do dvorišča. Zgrudila se je v medetaži, kjer jo je dohitela sestra in jo zabodla še najmanj desetkrat, skupno kar 48-krat. Materi so morali zdravniki oskrbeti dvanajst vbodnih ran.

Obtožena je dejanje obžalovala: »Sestra je mrtva, uničila sem svoje in mamino življenje. Molila bom, da mi mama oprosti, vse življenje jo bom prosila za odpuščanje,« je dejala. Senat pod predsedovanjem sodnika Obersnela je junija presodil, da očitano dejanje ni bilo storjeno na grozovit način. Danes 39-letna Mediha Hromadžić je po njegovi oceni ubila, ne pa umorila sestro, v napadu na mati pa je senat prepoznal znake kaznivega dejanja poskusa uboja. Dosodil ji je kazen 14 let zapora za uboj in sedem let za poskus uboja, nato pa kazen združil v 20 let zapora. Ocenil je, da je obtožena dejanje storila v stanju zožene zavesti in da je bila njena prištevnost bistveno zmanjšana. Kot že rečeno, bo moral novi prvostopenjski senat zdaj bolj prepričljivo razjasniti to vprašanje.

Psihiater na sodišču pričal trikrat

Psihiatrično izvedensko mnenje je komaj pet dni po krvavem zločinu spisal Mladen Vrabič in tedaj ocenil, da je bila Hromadžićeva povsem prištevna. Pri tej oceni je vztrajal na prvem zaslišanju na glavni obravnavi. A je tedaj pripomnil, da pri svoji oceni ni mogel upoštevati zagovora obtožene, ker se je do takrat branila z molkom. Ko je obtožena vendarle spregovorila na sodišču in med drugim trdila, da je dejanje zagrešila »v transu«, se je psihiater seznanil z njenim zagovorom in januarja predstavil dopolnitev svojega mnenja. Stališča ni spremenil. Z njegovimi navedbami ni bil zadovoljen zagovornik Šošterič. Zaradi njegovih pripomb je moral psihiater na glavni obravnavi pričati kar trikrat.