Svoj zagovor si je Mediha Hromažić prihranila za konec dokaznega postopka. Kar je želela o obravnavani družinski tragediji, ki se je pripetila 8. marca zjutraj, razkriti sodnemu senatu mariborskega okrožnega sodišča in javnosti, je lastnoročno spisala na črtast papir. Besedila ni bilo veliko, 38-letna Mariborčanka ga je na današnjem nadaljevanju glavne obravnave prebrala v manj kot petih minutah. Na vprašanja ni hotela odgovarjati.

Obtožnica Hromažićevi očita, da je 8. marca na grozovit način umorila sestro dvojčico Mersiho, napad na 58-letno mater Izmeto pa je okrožna tožilka Tadeja Majcen opisala kot poskus umora. »Tistega jutra sem pripravljala zajtrk. V kuhinjo je vstopila sestra. Začela me je žaliti in zasmehovati,« je trdila obtožena. Po njenih besedah je imela sestra v roki manjši nož. »Odložila ga je na kuhinjsko polico, jaz pa sem ga nameravala umiti. Ko je to videla, me je napadla, začela sva se prerivati. Spominjam se, da sem jo zabodla. Kolikokrat, pa ne vem.«

Ko je v kuhinjo stopila njuna mati, ki jo je prebudil hrup, naj bi sestra povsem spremenila vedenje. »’Glej, mama, kaj mi dela,’ ji je rekla, nato me je mama zgrabila in ne vem točno, kaj se je potem dogajalo. Prerivali sva se in z nožem sem zadela mamo.« Da bi na hodniku zatem spet zabadala v sestro, se ne spominja, ve pa, da ji je nož padel na tla. In da bi lahko mati zbežala. Njen zagovor se je ustavil v trenutku, ko so jo odpeljali v bolnišnico.

Krvava sled se je začela že v spalnici

Zgodba obtožene se ne sklada z nekaterimi izvedenimi dokazi. Na septembrskem naroku je sodni senat pod predsedovanjem Danila Obersnela predvajal videoposnetek s kraja umora. Kriminalistični tehnik je podrobno posnel madeže in luže krvi v domu Hromažićevih na mariborskem Pobrežju. Krvava sled se ni začela v kuhinji, kot želi prikazati obtožena, temveč v postelji, v kateri je tisto noč prespala pokojna Mersiha.

Morilsko dogajanje sta podrobno opisala njuna mati in sosed. Po besedah Izmete Hromažić jo je hči takoj zatem, ko je vstopila v kuhinjo, dvakrat zabodla v trebuh. Uspelo ji jo je prijeti za zapestji in hčerki je začela prigovarjati, naj odneha, hudo poškodovana Mersiha pa je medtem pobegnila iz stanovanja in se zatekla po pomoč k sosedu. Pospremil jo je po stopnicah, a Mersihi ni uspelo priti do dvorišča. Zgrudila se je v medetaži, kjer jo je dohitela sestra in jo zabodla še najmanj desetkrat, skupno kar 48-krat. Materi so morali zdravniki oskrbeti dvanajst vbodnih ran.

Je pa obtožena Hromažićeva potrdila verodostojnost materinega pričanja v delu, ko je ta trdila, da je hči zabadala z dvema nožema, najprej z manjšim, nato pa z velikim kuhinjskim. Kriminalisti so namreč kot dokaz zavarovali zgolj slednjega. Obležal je na stopnici ob truplu pokojne Mersihe. Sodišče bo prepis zagovora obtožene poslal psihiatru Mladenu Vrabiču, zato da bo z njim dopolnil svoje izvedensko mnenje. Sodnemu senatu ga bo predstavil 11. januarja.