Katja Drobnič je priznana strokovnjakinja za krvne madeže. V sojenju Mariborčanki Medihi Hromadžić je dobila nalogo spisati forenzično izvedensko mnenje. Drobničeva je pregledala obsežno dokazno gradivo in si ogledala fotografije neštetih krvnih madežev in luž v stanovanju in na stopnišču bloka na Pobrežju, kjer se je 8. marca lani pripetil grozovit umor. Obtožena 38-letna Hromadžićeva je tam vzela življenje sestri dvojčici Mersihi, napadla je tudi svojo mater.

Ali je žrtev sedela ali ležala?

Zaslišanje profesorice za kriminalistično tehniko in forenzično genetiko je predlagala obtožba. Okrožno tožilko Tadejo Majcen je zanimalo, ali bi Drobničeva na podlagi krvnih sledi zmogla oceniti potek dogajanja, med drugim v katerem položaju sta bili sestri in kako sta se gibali. Ključno vprašanje tožilke s tem v zvezi je bilo predvsem tisto, ali je Mediha morda na zahrbten način izvršila umor s tem, ko je pričela zabadati v spečo Mersiho. Zato je Majcenova vprašala pričo, ali je bila oškodovanka na postelji v sedečem ali ležečem položaju. »Do tega vprašanja se ne morem opredeliti,« ji je odgovorila izvedenka.

Pregledovanje desetin fotografij krvnih sledi po njeni oceni dokazuje zgolj to, da je dogajanje trajalo kar nekaj časa in da je bila krvavitev zelo intenzivna. Specialnost izvedenke so forenzične analize DNK. Kljub temu ni morala odgovoriti na vprašanje, čigava je bila kri v posameznem madežu. To bi bilo namreč nesmiselno. Obtoženka in pokojna sta bili enojajčni dvojčici in sta zato imeli identično kri, je pojasnila sodnemu senatu, ki mu predseduje okrožni sodnik Danilo Obernsel.

Drobničeva ne dvomi, da je bila umorjena tista, ki je tako močno krvavela. Policisti so namreč slikali tudi obtoženo potem, ko so ji odvzeli prostost in je vklenjena, v pižami, skrušeno sedela na stopnicah. Iz fotografij je razvidno, da je Hromadžićeva imela poškodovan zgolj prst na desni roki, madeži na hlačah pa so bili takšni, da to ni mogla biti njena kri. Obtožena je vseskozi pozorno poslušala izvedenko in si ogledovala posnetke grozovitega dogajanja na njenem domu. Čustev ni razkrivala.

Psihiater Vrabič pričal še tretjič

Pred kateder je zatem znova stopil sodni psihiater Mladen Vrabič. Obersnel je v tem delu postopka izključil javnost z glavne obravnave. Vrabič je svoje prvo izvedensko mnenje spisal komaj pet dni po krvavem zločinu in tedaj ocenil, da je bila Hromadžićeva v času zločina povsem prištevna. Pri tej oceni je vztrajal novembra lani, ko je prvič pričal pred senatom sodišča. A je tedaj pripomnil, da pri svoji oceni ni mogel upoštevati zagovora obtožene, ker se je do takrat branila z molkom. Ko je obtožena vendarle spregovorila na sodišču in med drugim trdila, da je dejanje zagrešila »v transu«, se je Vrabič seznanil z njenim zagovorom in januarja predstavil dopolnitev svojega mnenja. Stališča ni spremenil. Z njegovimi navedbami ni bil zadovoljen zagovornik Franci Šošterič. Zaradi odvetnikovih pripomb je moral Vrabič danes pričati še tretjič na glavni obravnavi.

Ker je od prejšnjega uspešno izpeljanega naroka poteklo več kot tri mesece, je moral postopek formalno pričeti znova. Sodišče je zato pregledalo celoten spis, prič pa ne bo ponovno zaslišalo. Če bi se izkazalo, da izvedba dodatnih dokazov ni potrebna, bo sodni postopek prihodnji petek prešel v fazo besed strank, je napovedal Obersnel.

Obtožnica očita Hromadžićevi, da je 8. marca 2018 na grozovit način umorila sestro dvojčico Mersiho, napad na 58-letno mater Izmeto pa je tožilka Majcenova opisala kot poskus umora. Sestro dvojčico je obtožena zabodla najmanj 48-krat, materi, ki je napad preživela po zaslugi pogumnega soseda, so morali zdravniki oskrbeti dvanajst vbodnih ran. Tožilka za Hromadžićevo doslej ni našla olajševalnih okoliščin, na predobravnavnem naroku je terjala izrek maksimalne 30-letne zaporne kazni.