Sklepna faza glavne obravnave sojenja 38-letni Mariborčanki je v znamenju strokovnega ocenjevanja njene (ne)prištevnosti v času storitve grozovitega umora sestre dvojčice in poskusa umora matere. Razjasnitev tega vprašanja je sodni senat pod predsedovanjem mariborskega okrožnega sodnika Danila Obersnela zaupal psihiatru Mladenu Vrabiču.

Vrabič je že novembra pričal v sodnem procesu zoper Mediho Hromadžić. Takrat je vztrajal pri tem, da je bila obtožena v času zločina povsem prištevna. Je pa takrat predlagal sodišču, da bi dopolnil svoje mnenje, zatem ko bo obtožena podala svoj zagovor. Sprva je bilo predvideno, da bo psihiater svoje dodatne ugotovitve predstavil 11. januarja, a je narok odpadel, ker Vrabiču ni uspelo pravočasno opraviti zaupane mu naloge. Njegovo dopolnjeno psihiatrično izvedensko mnenje so stranke v postopku prejele šele v četrtek opoldne, manj kot 24 ur pred današnjim narokom.

To okoliščino je uvodoma problematiziral zagovornik obtožene Franci Šošterič. Trdil je, da mu je v razpoložljivem času uspelo zgolj prebrati dopolnitev, temeljito preučiti pa ga ni zmogel, zato je terjal dodaten čas, da se lahko pripravi na zaslišanje izvedenca. Obersnel ni uslišal mariborskega odvetnika. »Gre zgolj za dopolnitev mnenja, zato se zaslišanje izvedenca dopusti,« mu je pojasnil sodnik in nato izločil javnost iz nadaljevanja glavne obravnave. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden.

Obravnavana družinska tragedija se je pripetila 8. marca lani. Obtožnica Hromadžićevi očita, da je tistega jutra na grozovit način umorila sestro dvojčico Mersiho, napad na 58-letno mater Izmeto, ki se je udeležila današnjega nadaljevanja sojenja, pa je okrožna tožilka Tadeja Majcen opisala kot poskus umora. Obtožena se je na decembrskem naroku izgovarjala, da jo je sestra tistega jutra zasmehovala in jo prva napadla, podrobnosti o tem, kako je zabadala vanjo in v mater, pa se ne spominja, je trdila v svojem zagovoru. Sestro je zabodla 48-krat, materi pa so morali zdravniki oskrbeti dvanajst vbodnih ran.