Predvsem so dileme med centralnimi in lokalnimi ter decentralnimi prezračevalnimi sistemi, vsak ponudnik zase trdi, da predstavlja najboljšo tehnično in ekonomsko rešitev. Zato je zdaj pravi čas, da se poudari prednosti najbolj izvajanih tehničnih rešitev, to sta centralni prezračevalni sistem z vračanjem toplote in vlage ter odzračevanje po sistemu higrosenzibilnega prezračevanja, ki je v Evropi prisotno že dolgo, v Sloveniji pa ga spoznavamo zadnja leta, ko je dejansko že problematično, saj so z letošnjim letom vse rešitve brez vračanja toplote v neskladju z evropsko direktivo o skoraj ničenergijski gradnji.

Vsi načini mehanskega prezračevanja doživljajo nenehno rast. Najbolj rastejo higrosenzibilni sistemi, ki so nekakšna osnova, najnižji standard prezračevanja oziroma odzračevanja in so tudi najcenejši, nekaj sto evrov na stanovanje. Vendar pa, kot rečeno, takšnih rešitev brez vračanja toplote zaradi prevelike porabe energije v bodoče ne bomo več smeli priporočati.

Med sistemi z rekuperacijo močno narašča vgrajevanje centralnih sistemov rekuperacije.

Centralni sistemi rekuperacije

Težko navajam zaupne poslovne podatke konkurence, saj jih ne poznam, lahko pa predstavim konkretne podatke za lansko leto za Slovenijo. Tu smo distributerji proizvajalca Zehnder in PAUL prodali kar za 43 % več kot leto poprej, kar je rekorden rezultat, prejšnja leta smo rasli po okoli 15–20 % na leto, kar se nam tudi ni zdelo malo. Povsod v Evropi se je prodaja skupine Zehnder močno povečala (samo v Nemčiji so lani prodali za več kot 100 milijonov evrov), zato so pred kratkim kupili nizozemsko tovarno Recair, ki je specializirana za izdelavo prenosnikov toplote.

Centralni sistemi rekuperacije imajo veliko prednosti pred denimo decentralnimi rekuperatorji, kjer so toplotni izkoristki nižji. Sicer oglašujejo toplotni izkoristek nad 90 %, vendar nihče od ponudnikov ne pokaže certifikatov, ki bi si jih lahko kupci ogledali. Namreč pri certifikatih je treba biti pozoren na konstanten, ne le na trenuten toplotni izkoristek naprave – to je nekako tako kot pri razprodajah s popusti »DO 90 %« – na večino izdelkov so popusti nižji …

Z novo direktivo o skoraj ničenergijski gradnji, ki že velja, bomo lahko gradili le stavbe z zelo dobrimi toplotnimi izkoristki prezračevalnih sistemov. To se preverja z izračunom PHPP, v katerega decentralnih ali lokalnih rekuperacijskih naprav sploh ne moreš vključiti, ker ne zagotavljajo ustreznega toplotnega izkoristka.

Prednost centralnih sistemov je tudi v krožnem toku zraka. Gre za osnovno pravilo prezračevanja, da mora svež zrak prihajati v bivalne prostore, od tam pa potuje po hodnikih do tako imenovanih »umazanih« prostorov (kuhinja, kopalnica, WC …), kjer ves zrak v celoti in neprekinjeno odvajamo. Decentralni sistemi temu pravilu nikakor ne morejo zadostiti zaradi narave svojega delovanja dveh rekuperatorjev v paru: 40 sekund en aparat dovaja zrak, drugi pa ga odvaja v okolico, potem pa se zračni tok obrne … Praviloma se decentralne sisteme projektira napačno (glej sliko, desna stran), v tem primeru se smrad iz ene sobe prenaša v drugo ali pa se vonjave iz kuhinje prenašajo v dnevno sobo in iz dnevne sobe v kuhinjo – vsakih 40 sekund …

Pomembna hrupnost aparata

Torej dobivamo svež zrak le polovico časa, drugo polovico časa pa slab, izrabljen zrak. Četudi bi bil sistem projektiran pravilno (leva risba na sliki), bi se vonjave še vedno prenašale in nikakor ne bi bilo upoštevano osnovno pravilo prezračevanja, po katerem se ves zrak dovaja v čiste bivalne prostore in enaka količina se ves čas enakomerno odvaja iz tako imenovanih nečistih prostorov (kuhinja, kopalnica, WC …). Res je centralni sistem razmeroma drag, a če so lokalni rekuperatorji ali decentralni sistemi pravilno načrtovani, je cena praktično enaka, kot stane centralni sistem prezračevanja. Vendar pa ponudniki teh (imenovanih tudi »push-pull«) sistemov praviloma napačno zasnujejo rešitev prezračevanja (doslej smo jih videli veliko, a nobene pravilno projektirane), da bi bila ponudba ugodnejša od konkurenčne s centralnim sistemom.

Kljub vsem mogočim tehničnim podatkom je za končnega uporabnika najpomembnejša hrupnost aparatov. Nekateri namreč ne morejo spati brez čiste tišine in takšnih končnih uporabnikov ni malo. Ustrezno tišino v bivalnih prostorih lahko zagotovimo s centralnim sistemom in serijo dušilnikov hrupa. Čeprav so lokalne naprave in decentralne enote tihe, velja to le za podnevi, ponoči se sliši prav vse in še tako majhen hrup je lahko preveč moteč.

Po naših izkušnjah in izkušnjah naših kupcev so zato lokalne naprave ponoči žal preglasne in jih uporabniki ugašajo ali pa naravnavajo na najnižji volumen, ki je praviloma premajhen za zagotavljanje ustreznih sanitarnih potreb, to je 15–20 m3 svežega zraka na eno osebo v eni uri. Imamo tudi kupce, ki ukinjajo drago plačan sistem decentralne rekuperacije in bodo morali dodatno plačati za centralni sistem prezračevanja, saj s sistemom lokalnih rekuperatorjev v paru niso zadovoljni zaradi mešanja vonjav in previsoke glasnosti.

Brošura Vse o prezračevanju

Tako kot se je ob uvedbi talnega ogrevanja razširjalo neresnično trditev, da je tak način ogrevanja nezdrav, se zdaj velikokrat sliši, da se v ceveh centralnih sistemov nabira vse mogoče. Ob redni menjavi filtrov se v ceveh ne nabira nič, če pa bi se kaj nabralo, je to suh material, ki je vedno povsod okoli nas in ni problematičen, kot ni problematičen v neskončnem številu prezračevalnih sistemov po svetu. V našem prodajnem salonu je prezračevalni sistem star več kot deset let in strankam vedno pokažemo cevi, ki so kot nove. Ker gre pri prezračevanju za več možnosti in več načinov in tudi za veliko različnih informacij s strani različnih ponudnikov, smo izdali strokovno recenzirano brošuro z naslovom Vse o prezračevanju, ki je dosegljiva na naslovu www.prezracevanje.si, lahko pa vsakemu zainteresiranemu brezplačno pošljemo tiskan izvod.

Veseli smo dejstva, da prodaja mehanskih sistemov za prezračevanje narašča in da je zavedanje, da svež in čist zrak zagotavlja predvsem zdravo bivalno okolje, vedno višje, šele na drugem mestu je varčevanje energije. Veliko aktualnih strokovnih srečanj s to tematiko prednostno ne izpostavlja tehničnih vidikov, ampak predvsem zdravje in varnost uporabnikov. Žal pa sta skrb za zdravje in udobje uporabnikov v primeru gradnje za trg velikokrat v drugem planu, za dobički. Zato nekatera gradbena podjetja še vedno gradijo in ponujajo stanovanja, ki niso zdrava, ker niso grajena skladno s Pravilnikom o prezračevanju in klimatizaciji stavb, niti niso grajena po kmečki pameti, po kateri je jasno, da je kakovostna notranja klima osnova za naše zdravje in udobje.

Zavedanje problema je povzela tudi EU v sporočilu za javnost številka IP-03-1278: »Na splošno velja, da nas stavbe varujejo pred najbolj neprijetnimi in nezdravimi zunanjimi pogoji ali onesnaževalci. V povprečju porabimo 85–90 odstotkov časa doma, v šoli, na delovnem mestu ali v prostem času. Vendar pa zmanjšanje stopnje prezračevanja za omejitev porabe energije in obsežna uporaba novih gradbenih materialov sproščata kemične snovi z neznanimi toksičnimi lastnostmi. Skupni raziskovalni center je predstavil vpogled v možne vzroke akutnih simptomov, kot so alergije, astma, draženje sluznice, glavoboli in utrujenost. Ocenjuje se na primer, da do 20 odstotkov prebivalstva trpi zaradi astme in drugih alergijskih bolezni, ki jih povzročajo snovi, ki so običajno prisotne v zaprtih prostorih.«

Mag. Bojko Jerman, univ. dipl. inž.