Učinkovito prezračevanje stanovanja brez nekega avtonomnega in neodvisnega prezračevalnega sistema je danes skoraj nemogoče, še bolj pa to velja pozimi. Stanovanja smo s kakovostnimi okni zatesnili, problematiko svežega zraka pa se podcenjuje, čeprav imajo številni zaradi tega različne težave. S plesnijo, dihanjem, vlago …

Prezračevanje le za izbrance?

Ob poudarjanju vsega tega naj podkrepljeno povemo, da so prisilni sistemi za prezračevanje danes cenovno dostopni tudi izvedbeno in zaradi tega ne bo treba »porušiti« cele hiše ali stanovanja, poleg vsega pa tudi Eko sklad že vrsto let zagotavlja subvencije za centralne in decentralne rekuperacijske prezračevalne sisteme. Javnosti po svoje s tem sporoča: če se odločite za zrakotesna okna, morate nujno poskrbeti tudi za prezračevanje. Prisilne sisteme za prezračevanje prostorov se je v preteklosti največkrat uporabljalo v javnih stavbah ter redkih zasebnih, še posebno zato, ker so bili takrat sistemi dragi, poleg vsega pa se pomen prezračevanja ni izpostavljalo problematiki primerno. Vrsto let je veljalo, da je prisilno prezračevanje namenjeno le javnim stavbam, v kategoriji zasebnih pa pasivnim.

Decentralni sistemi

Pomena prezračevanja se danes zaveda vse več ljudi, predvsem pa je razvoj sistemov prispeval k bistveno večji razširjenosti. Decentralni sistemi so poenostavili vgradnjo ob hkrati enakih, v nekaterih primerih celo boljših rezultatih kot pri centralnem rekuperacijskem prezračevanju. Namestitev centralnega prezračevanja zahteva kanale in tudi prostor za prezračevalno enoto, montaža takih sistemov v že zgrajenih večstanovanjskih enotah pa je dokaj težavna in se jo izvaja zelo redko. Decentralni sistemi imajo na področju adaptacij številne prednosti. Montaža je preprosta in hitra, sistemi so enako učinkoviti kot centralni in ni posebne razlike. Predvsem je mogoča tudi montaža v že zgrajene objekte, se pa ti sistemi vse bolj uveljavljajo tudi v novogradnjah. In zato lahko danes v veliki meri predvsem zaradi proizvajalcev decentralnih sistemov za prezračevanje govorimo, da prisilno prezračevanje postaja skoraj že vsakdanji standard.

Rast prodaje

Mednarodno svetovalno podjetje Interconnection Consulting opravlja različne raziskave, lani pa je objavilo tudi statistične podatke o prodaji prezračevalnih sistemov v zadnjih letih na območju Nemčije, Avstrije in Švice. Tako je ta trg lani v naštetih treh državah dosegel 5,1-odstotno rast, najvišjo rast pa je prodaja sistemov za prezračevanje dosegla v Nemčiji. Tam pričakujejo nadaljnjo rast tudi v prihodnje, predvsem zaradi velikega števila stavb, zgrajenih v sedemdesetih letih, ki jih je treba obnoviti. Trenutno imajo ti sistemi v Nemčiji tržni delež 36,1 odstotka, kot odločilna dejavnika pri rasti povpraševanja pa izpostavljajo enostavno vgradnjo v novogradnje in prenove ter njihovo razmeroma nizko povprečno ceno. Centralni sistemi v obsegu prodaje zavzemajo 33 odstotkov, decentralni sistemi brez rekuperacije pa še vedno 30 odstotkov, kar je presenetljivo veliko. V Avstriji je delež uravnotežen in sistemi brez rekuperacije dosegajo 28,8-odstotni delež, decentralni z rekuperacijo 26,8-odstotni delež, centralni pa 44-odstotni delež. Švicarji presenetljivo prisegajo le na centralne prezračevalne sisteme in razmerje je tam 76/3,7/20. Še bolj je zanimiva tabela skupnega deleža prodaje v vseh treh državah, kjer lahko vidimo, da so vsi trije sistemi kar uravnoteženi. 39 odstotkov obsega prodaja centralnih sistemov, 31 odstotkov decentralnih z rekuperacijo in še vedno presenetljivih 29 odstotkov sistemov za prezračevanje brez rekuperacije.

Razlika v tlakih

Decentralni sistemi delujejo na enostavnem principu ustvarjanja nadtlakov v prostoru in se s tem doseže pretok zraka skozi prostore. Odvod zraka se izvede v tako imenovanih umazanih prostorih oziroma v sanitarijah ali drugje, kjer se s pomočjo sesalnih ventilatorjev (tudi nape) ustvari podtlak in ta razlika med tlaki posledično omogoča pretok zraka med prostori, hkrati pa rekuperatorji poskrbijo za zamenjavo zraka v prostoru. Sistemi za prezračevanje so danes nujni praktično v vseh stanovanjih, kajti tudi starejše smo z zrakotesnimi okni skoraj hermetično zaprli. Rekuperacija je pri varčnem ogrevanju sicer nekaj normalnega.

Izmenjava zraka

Priporočljiva izmenjava zraka znaša od 0,4 do 0,8 celotnega volumna na uro, potrebni dotoki pa so različni tudi glede na bivalne navade in število ljudi v sobah. Vendar se nekako upošteva naslednje parametre za posamezne sobe. Otroška soba 25–35 m³/h, spalnica 40–50 m³/h, dnevna soba 40–60 m³/h, pisarna 25–30 m³/h na osebo. Odvodi zraka pa naj bi bili naslednji. Iz kuhinje naj bi bilo 30–50 m³/h odpadnega zraka, podobno je tudi v kopalnici, v sanitarijah pa 20–40 m³/h.

Drugi veliki problem v stanovanju je vlaga. V štiričlanskem gospodinjstvu na dan v povprečju izločimo 12 litrov vode. Z dihanjem izloči posameznik 4–5 litrov vode na dan, rože in druge rastline prispevajo 2–3 litra, kuhanje in tuširanje oziroma kopanje pa prav tako po 2–3 litre vode na dan in tako dobimo vsoto 10 do 14 litrov vode. Ki se v primeru, da ne prezračujemo, nabira na stenah. Poleg temperature in onesnaženosti je količina vlage v zraku tretji najpomembnejši pokazatelj kakovosti zraka. Relativna zračna vlaga pomembno vpliva na dobro počutje, optimalna je med 40 in 60 odstotki, idealna 50 odstotkov, višja od 80 odstotkov pa povzroča plesen. Relativna vlažnost se zniža v zimskem času, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje. Največja količina vlage (v gramih), ki je lahko v m³ zraka, je približno sorazmerna s temperaturo zraka. Kolikor stopinj ima zrak, približno toliko gramov vode je lahko v njem. Pri 5 °C je v zraku lahko največ 5 gramov vode, kar pomeni 100-odstotno vlažnost. Pri 22 °C je v zraku lahko največ 22 gramov vode, kar zopet pomeni 100-odstotno vlažnost.

Lunosova novost

Eden vodilnih proizvajalcev decentralnih sistemov za prezračevanje je podjetje Lunos iz Nemčije, zasluge za uspeh decentralnega sistema prezračevanja z rekuperacijo pa vsekakor gredo tudi njihovemu zastopniku v Sloveniji. Eden njihovih najbolj prodajanih izdelkov je Lunos e², 11. marca letos pa so predstavili novost e²60, ki bo še dodatno spodbudila prodajo teh prezračevalnih sistemov. Rekuperacijski decentralni sistem Lunos e² deluje po znanem principu regenerativne izmenjave toplote. Tako imenovani acuvent, hranilnik toplote, je umeščen na sredino zračnega toka, ki ga ustvarja ekonomičen motor z aksialnim ventilatorjem. Z izmenjujočo smerjo zračnega toka, ki se ga povzroča z delovanjem ventilatorja, se keramično jedro napolni s toplotno energijo zraka, ki izhaja iz prostora, ter jo oddaja v dovajani zrak. Ta proces je tako učinkovit, da se pri prezračevanju izgubi le deset odstotkov energije za ogrevanje. Za uravnovešeno odvajanje in dovajanje zraka je potrebna vgradnja dveh enot oziroma parno število prezračevalnih naprav e² oziroma je to priporočljivo. V umazanih prostorih (kopalnica, sanitarije, kuhinja) lahko vgradimo klasični sesalni Lunosov ventilator, ki je aksialni in ustvarja ob zelo majhni porabi energije podtlak. Lahko pa ga nadomestite tudi z rekuperacijsko enoto E go.

Večji pretok zraka

Poglejmo nekoliko podrobneje Lunosovo novost e²60. Prvič je pomembno, da zdaj ni več nujna parna vgradnja enot, ampak je pri tem sistemu mogoče tudi liho število enot, enota dosega pretoke zraka do 60 m³/h, ob tem pa so dosegli še stabilnost notranjega tlaka, kar je še posebno pomembno za sistem toka zraka med prostori. Tako visoko učinkovitost so dosegli s pomočjo patentiranega izravnalnika toka, ki zagotavlja enakomeren pretok skozi toplotni izmenjevalnik. Nadzorni sistem omogoča aksialnemu ventilatorju doseganje konstantnega volumskega pretoka pri visokih povratnih tlakih. E²60 je prva enota te vrste, ki dosega tlačni stabilnostni razred S1 po EN 13141-8, zaradi česar je primeren za uporabo na območjih z visoko hitrostjo vetra, denimo pri nas na Obali ali na visokih nadmorskih višinah. Druga prednost te enote je brezstopenjsko nastavljanje volumskega pretoka do 60 m³/h. Volumski pretok ima dve delovni fazi, in sicer 0–40 m³/h ter 0–60 m³/h. Toplotna učinkovitost je 85- oziroma 80-odstotna.

Kompatibilnost

Novi sistem e²60 je kompatibilen z vsemi elementi e², zanimivo pa je vprašanje, kateri izdelek bo imel prednost pri izbiri. Oziroma ali novejši e²60 izriva že uveljavljeni e²? Še zdaleč ne. Najboljši odgovor vam bodo dali Lunosovi svetovalci, predvsem pa je tip prezračevalnika treba izbirati glede na različne dejavnike (velikost prostora, zahtevana minimalna glasnost, število prostorov …) in prednost bo imel vedno tisti, ki bo najbolj zadostil zahtevanim parametrom. Bo pa novi izdelek vsekakor konkurenčen predvsem pri večjih prostorih oziroma tam, kjer se zahteva res velik dotok svežega zraka.

Hinko Humer