Štiričlanska družina se je v novo hišo vselila leta 2013. Hiša je klasične, a energijsko varčne gradnje v velikosti 140 kvadratnih metrov. Zasnova je varčna, s precej  dobro izolacijo, in nizkoenergijska s talnim ogrevanjem. Vgrajeni so tudi kakovostna troslojna okna in centralni sistem za rekuperacijo zraka. Za ogrevanje hiše in pripravo tople sanitarne vode so izbrali geotermalno toplotno črpalko zemlja-voda Kronoterm, za katero so pred namestitvijo naredili vrtino v globino 125 m.

Stroški ogrevanja in princip obratovanja toplotne črpalke z geosondo

Zakonca Povše sta se za sistem geotermalne toplotne črpalke odločila, ker ponuja  največje udobje, saj gre za  zaprt sistem, ki omogoča  večni vir. Letni stroški  ogrevanja znašajo v povprečju  do 350 evrov. Zakonca sta se za geotermalno toplotno črpalko odločila kljub nekoliko višji začetni investiciji. Vendar so se njuni izračuni pred odločitvijo za investicijo v toplotno črpalko potrdili,  prihranek na dolgi rok občutita že zdaj, ko je toplotna črpalka v pogonu pet let. Stroški obratovanja  toplotne črpalke  so namreč toliko nižji, da bodo skupni stroški (investicija v sistem + stroški obratovanja) po nekaj letih nižji od skupnih stroškov v primeru izbire drugega ogrevalnega sistema.  Odpadejo tudi stroški, kot so nakup zalogovnika, gradnja dimnika, čiščenje, dimnikarski stroški, ki so pri drugih ogrevalnih sistemih nujni.

Nepogrešljiv pripomoček je tudi Kronotermova aplikacija Home Cloud, s katero so opremljene vse Kronotermove toplotne črpalke in ki omogoča spremljanje delovanja, diagnosticiranje toplotne črpalke ter spremljanje temperature v hiši in zunaj nje:  »Da, zelo sva zadovoljna z izbiro geotermalne toplotne črpalke. Z vsem: s tihim delovanjem in majhnostjo notranje enote, z načinom izvedbe, delovanjem… Predvsem pa z zelo nizkimi stroški. Do danes nisva imela še nobenih težav, zato težko komentirava nedelovanje. Smo štiričlanska družina z dvema majhnima otrokoma, zato nam je udobje in toplina doma na prvem mestu. Običajna temperatura v hiši v zimskem času je pri nas 23 °C. Toplotna črpalka deluje ves čas, 24 ur na dan in 7 dni na teden, poleti in pozimi, in to je to. Pozimi se z njo ogrevamo, poleti hladimo. Najprej sva računala, da bova v poletnih dneh zaradi sončne lege potrebovala še klimatsko napravo, vendar se je izkazalo, da odlična izolacija hiše v kombinaciji s hlajenjem s toplotno črpalko in sistemom za rekuperacijo zraka zadostuje. Kar se tiče rednih vzdrževalnih servisov: opravljamo jih na vsaki dve leti, ko serviserji pregledajo toplotno črpalko, tesnila, raven plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 evrov. Geotermalno toplotno črpalko vsekakor priporočam tudi drugim.«

Zanesljivost delovanja toplotne črpalke v času najnižjih zimskih temperatur

Sistem za ogrevanje deluje dovolj kakovostno, da v tako izolirani hiši  ne potrebujejo dodatne peči ali kamina  ter tako monovalentno delovanje zagotavlja popolno udobje. Geotermalna  toplotna črpalka brez težav  deluje tudi v najnižjih zimskih temperaturah. Zakonca povesta, da je bilo doslej najhladneje leta 2014, ko so zjutraj  izmerili –16 °C in je toplotna črpalka normalno obratovala.  Sicer pa ima njihova toplotna črpalka vgrajen tudi  dodatni grelnik moči 3 × 2 kW za najhladnejše dni, vendar doslej še ni bil vklopljen.

Več: www.kronoterm.com, info@kronoterm.com