To so toplotne črpalke zemlja/voda in voda/voda. Tokrat bomo izpostavili toplotne črpalke zemlja/voda za stanovanjsko rabo (torej za objekte z letnimi toplotnimi potrebami do največ 17.000 kWh/a ali letno porabo kurilnega olja do 2000 litrov). Kljub odličnim lastnostim toplotnih črpalk zemlja/voda je med prebivalstvom nekakšen strah glede vrtin za geosonde ali polaganja horizontalnih zemeljskih kolektorjev. Za lažjo odločitev smo pripravili nekaj pogostih vprašanj in odgovorov njihovih strokovnjakov.

Kje se lahko pozanimamo glede izvedbe sistema?

Brezplačen ogled izvedljivosti, pripravo ponudbe in izvedbo sistema lahko naročite pri pooblaščenih partnerjih Termotehnike ali na sedežu podjetja Termo-tehnika – Kronoterm in pri podjetju Vrtine Palir, ki izvaja vrtine za geosonde (kakor tudi vrtine za sisteme voda/voda).

Kakšen je okvirni rok izvedbe od naročila do zagona?

Dobavni rok toplotne črpalke in opreme je približno od dva do tri tedne. Izvedba vrtine, zemeljske sonde in povezovalne kinete traja od dva do tri dni, sama montaža in povezava sistema prav tako traja od dva do tri dni. Skratka, celotno naložbo je mogoče izpeljati v dveh ali treh tednih.

Koliko prostora potrebujemo pri hiši za postavitev strojev med izvedbo vrtine?

Vrtanje se izvaja z najsodobnejšim urbanim vrtalnim strojem commachio širine dva metra in dolžine šest metrov z gumijastimi gosenicami, primernimi tudi za občutljive podlage (asfalt, tlakovci, trata, ploščice ... Stroj ima poseben cevni sistem preventer, ki ves odpadni material odlaga in shranjuje v posebni kontejner ali prikolico ter tako preprečuje, da bi okolico vrtanja onesnažili z odpadnim materialom. Tako je mogoče vrtati celo 1,5 metra od objekta brez bojazni za poškodbe ali onesnaženje fasade.

Ali je mogoča izvedba sistema in izkoriščanje geotermalne energije povsod v Sloveniji in ali so potrebna kakšna posebna dovoljenja?

Geotermalno energijo je mogoče izkoriščati povsod v Sloveniji, razen na strogo varovanih vodovarstvenih območjih, in to brez kakršnih koli dovoljenj. Vsekakor pa se sestavo tal predhodno preveri zaradi ugotavljanja zahtevnosti vrtanja.

Ali so lahko nad zemeljsko sondo in povezovalnimi cevmi trata, rože, drevesa, tlakovci, asfalt …?

Nad vrtino oziroma zemeljsko sondo in povezovalno kineto so lahko vse vrste tlakov in rastlin razen dreves.

Kolikšna je minimalna oddaljenost vrtine od objekta?

Zemeljska sonda ne vpliva na statičnost tal, zato je lahko na poljubni oddaljenosti od objekta, lahko se naredi celo v temeljih objekta v fazi gradnje.

Ob odgovorih na takšna vprašanja in informaciji, da so pri Termo-tehniki v sodelovanju z izvajalcem vrtin Vrtine Palir sestavili dva izredno zanimiva sistemska paketa zemlja/voda (toplotna črpalka, bojler, geosonda, ostala oprema, zagon), lahko rečemo, da so se toplotne črpalke zemlja/voda močno približale toplotnim črpalkam zrak/voda. (km)