Najbolj poznan slovenski paradižnik blagovne znamke Lušt je od leta 2018 še slajši. Ogreva ga namreč toplotna črpalka Kronoterm.

Celotna naložba povrnjena v manj kot enem letu!

»Moč nove edinstvene toplotne črpalke Kronoterm za potrebe Lušta znaša kar 2MW. Odlična pa je tudi delovna učinkovitost toplotne črpalke COp, ki se giblje med 5,1 in 6,0. To pomeni, da za 1 enoto vložene električne energije za pogon toplotne črpalke pridobimo kar od 5 do 6 enot toplotne energije, kar je preseglo pričakovanja tako razvijalcev toplotne črpalke kot tudi investitorja,« pravijo v podjetju Kronoterm in poudarjajo, da se je celotna naložba tako zaradi izredno nizkih stroškov ogrevanja investitorju povrnila v manj kot letu dni.

Največji rekuperacijski geotermalni sistem toplotne črpalke

»S ponosom lahko povem, da smo razvili največji rekuperacijski geotermalni sistem toplotne črpalke v Sloveniji in širši regiji. To je, mimogrede, tudi nekoliko drugačna tehnologija, saj izkorišča odpadno toploto geotermalne vrtine s precej visoko temperaturo 30–40 stopinj Celzija. Tudi končna temperatura je precej visoka; dosega namreč od 65 do 80 stopinj. Rezultati so pokazali, da je izkoristek geotermije po namestitvi toplotne črpalke skoraj 100-odstoten.« je povedal direktor Bogdan Kronovšek. Prihranek v primerjavi s predhodno uporabljanim plinom je kar 72-odstoten, emisije ogljikovega dioksida pa so se zmanjšale za približno 50 odstotkov.

Dvojni prihranek

Luštova toplotna črpalka omogoča kar dvojni prihranek, saj ob ogrevanju rastlinjakov zagotavlja tudi hlajenje skladišča obranega paradižnika. V Kronotermu so namreč Luštovo toplotno črpalko nadgradili s posebnim sistemom, ki omogoča črpanje toplote tudi iz skladišča obranega paradižnika, pri čemer ga ohlaja in zagotavlja idealno skladiščno temperaturo.

Pametna tehnologija z upravljanjem na daljavo

Kot velja za vse Kronotermove toplotne črpalke, velja tudi za Luštovo. Omogočeno je udobno in pametno spremljanje in upravljanje sistema na daljavo z aplikacijo in sistemom Cloud.kronoterm.com ter povezavo s centralnim nadzornim sistemom. Tako lahko Luštovi strokovnjaki v vsakem trenutku spremljajo in uravnavajo temperaturo v rastlinjakih.

Projekt podrobneje predstavljajo tudi na sejmu DOM 2019, dvorana B ali pa na info@kronoterm.com!

Več na www.kronoterm.com