Anže Jelen, brata Denis in Leon Mihalić, Aleksander Levec, Tim Lampret, Simeun Filipović in mladoletna K. D., ki pa ji sodijo ločeno, so se konec leta 2017 združili v hudodelsko združbo z namenom, da so si z ropi prilastili večje vsote gotovine, zlatnino in druge vrednejše predmete, pri tem pa oškodovancem grozili (tudi z orožjem), jih pretepali in mučili, jim vezali roke in noge, usta pa prelepili z lepilnim trakom. Vsak od njih je imel pri ropih natančno določeno vlogo, 29-letni Velenjčan Anže Jelen, ki edini od prej omenjenih ni priznal krivde že na predobravnavnih narokih in se s tožilstvom tudi ni želel pogajati o višini kazni, pa naj bi bil, tako mu očita obtožnica, tisti, ki je preostalim članom združbe priskrbel informacije o družinah in domnevnem premoženju. Prav tako naj bi pomagal priskrbeti maskirne kape in rokavice ter po ropih poskrbel, da so si razdelili ukradeno gotovino, zlato pa dali pretopiti v granule oziroma ga ponudili v odkup.

Vztraja, da ima alibi

Obtožnica zoper vse člane združbe, torej tudi Jelena, se bere kot filmski scenarij za kriminalko. Jelen, proti kateremu teče še en kazenski postopek v Avstriji, je obtožen sodelovanja pri štirih ropih, in sicer v Gorici pri Šmartnem, Celju, Veliki Pirešici in nazadnje v Škalah pri Velenju 7. februarja lani. Kmalu po tem dejanju so jim kriminalisti stopili na prste, preiskovalni sodnik pa je za vse, tudi mladoletnico, po opravljenih hišnih preiskavah in zaslišanjih odredil pripor. V njem se je tako znašel tudi Jelen, ki edini od sedmerice krivde ni priznal in jo zavrača še danes. Vztraja, da ima alibi, da vseh članov hudodelske združbe iz obtožnice niti ne pozna in da ga omenjena druščina niti ni preveč marala. Je pa to, da naj bi člani za glavnega krivca okrivili prav njega, slišal v priporu od drugih.

»Res je, da sem dvakrat zanje prodal zlato, a sem jim tudi povedal, da me za to ne potrebujejo. Tega, kar navaja obtožnica, nisem storil in zavračam vse očitke, saj nikoli nisem ničesar organiziral, niti jim nisem priskrbel kap, rokavic ali orožja. Za vse, kar se je dogajalo, so odgovorni drugi. In res se grozno sliši, kaj vse so počeli. Sam nisem nikogar ustrahoval, vsi oškodovanci se mi smilijo in žal mi je za to, kar se jim je dogajalo. Pravzaprav sem jezen, da me obtožnica prikazuje kot vodjo tolpe,« je danes na sodišču zatrdil Jelen, ki je pripravil pisni zagovor, na vprašanja tožilke ali obrambe pa ni želel odgovarjati.

Še več, vztraja, da ima za večino kritičnih dni alibi, saj da je bil doma s svojim dekletom. Sojenje se bo čez mesec dni nadaljevalo z zaslišanjem oškodovancev.