Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so letos zaznali več izbruhov noroviroz, laično imenovanih trebušna gripa, zaradi katerih je samo prejšnji mesec zbolelo okoli 270 posameznikov. Še več jih je zbolelo prejšnji teden, ko je virus položil v posteljo največ zaposlenih v farmacevtski družbi Lek, kjer naj bi zbolelo okoli 200 zaposlenih.

Prvi izbruhi noroviroz so se začeli pojavljati že januarja, ko so zboleli trije, februarja je zbolelo šest oseb, poročajo z NIJZ. V marcu pa so zaznali kar 11 izbruhov, in sicer v osnovni šoli, srednji šoli, varstveno-delovnem centru, centru za izobraževanje, centru za izobraževanje in rehabilitacijo, bolnišnici, treh delovnih organizacijah in dveh gostinskih obratih. Hospitaliziranih je bilo šest oseb, nihče ni umrl, sporočajo z NIJZ in dodajajo, da podatki o letošnjih izbruhih še niso dokončni. Epidemiološka preiskava še poteka, vir okužbe v tem trenutku še ni znan.

Bruhanje in driska

Na NIJZ so potrdili tudi, da so skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi večje odsotnosti zaposlenih prejšnji teden opravili epidemiološko poizvedovanje tudi v Lekovih obratih v Ljubljani in Mengšu. Norovirus so potrdili pri 20 zaposlenih v Ljubljani in 30 v Mengšu.

V farmacevtskem podjetju so povedali, da so nemudoma ukrepali in se takoj povezali z NIJZ. Epidemiologi so po pregledu vzorcev blata obolelih potrdili, da gre za okužbo z norovirusom, ki povzroča vnetje želodca in/ali črevesja ter posledično bruhanje in drisko. O dogajanju je njihova enota Zdravje, varnost in okolje takoj obvestila tudi zaposlene in jim minuli petek predlagala delo od doma. Veliko zaposlenih je predlog upoštevalo, spomnili so jih tudi na preventivo, so povedali v Leku in dodali, da vse odsotnosti niso bile potrjene z rezultati analize vzorcev blata.

Oboleli naj bi povedali, da je bila okužba z bruhanjem in drisko zelo neprijetna, vendar je na srečo trajala le nekaj ur oziroma je čez noč izzvenela. Ker v družbi ob koncu tedna in v ponedeljek nihče več ni zbolel, delo znova poteka normalno, so še povedali v Leku.

Virusna črevesna bolezen

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti so zelo kužni in se zlahka širijo med ljudmi. Izločajo se z blatom okuženih ljudi in se prenašajo z rokami, živili, vodo, prek onesnaženih površin in kapljično pri bruhanju, prav tako z neposrednim stikom, navajajo na NIJZ. Kot še pravijo, se bolezen laično imenuje tudi trebušna gripa, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe.

Inkubacijska doba običajno znaša od 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden, lahko pa se razvije postopno. Večina obolelih navaja slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, nekateri bolniki pa imajo tudi vročino, glavobol in bolečine v mišicah. Pri sicer zdravih osebah težave večinoma izzvenijo v 12 do 60 urah, običajno je potrebno le nadomeščanje tekočine. Z resnimi simptomi lahko okužba poteka predvsem pri manjših otrocih, starejših in hospitaliziranih osebah. Zdravniško oskrbo naj bi potrebovalo približno deset odstotkov obolelih, nekateri potrebujejo tudi hospitalizacijo. O smrtnih primerih so poročali večinoma le pri starejših osebah pri izbruhih v različnih negovalnih ustanovah, pravijo na NIJZ. Zdravljenje je simptomatsko.

Zaradi tesnih stikov se okužba hitro širi zlasti v ustanovah, kot so bolnišnice in domovi za starejše občane, kjer lahko prizadene veliko ljudi. Zato je pri preprečevanju širjenja norovirusov zelo pomembna skrb za osebno higieno. Najpomembnejši ukrep je umivanje rok s toplo vodo in milom, sploh po uporabi stranišča. K dobri higieni rok sodijo umivanje, razkuževanje, zaščita z uporabo rokavic in nega kože rok. Priporočljivo je tudi razkuževanje in čiščenje površin in opreme, ki se jih dotikamo z rokami ali so pobruhane, ter pravilno ravnanje s perilom, kužnimi pripomočki in odpadki. Še zlasti moramo skrbeti tudi za higieno in čiščenje toaletnih prostorov, opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da lahko bolna oseba okuži tudi hrano, ki jo pripravlja ali streže.