Farmacevtska družba Lek, ki spada pod okrilje švicarskega Novartisa, v obstoječi tovarni na Prevaljah, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, že izdeluje širokospektralni antibiotik in zaposluje okoli 260 delavcev.

Pred dvema letoma pa so položili temeljni kamen za novo tovarno, v kateri bi nadaljevali proizvodnjo širokospektralnega antibiotika, ki je eden njihovih najpomembnejših izdelkov. Takrat so tudi optimistično napovedovali, da se bo število zaposlenih povečalo za vsaj 150 novih delavcev, s čimer bi zadovoljili vedno večje potrebe po končnem farmacevtskem izdelku tudi na najzahtevnejših svetovnih trgih, tudi v ZDA.

»Veseli smo, da bomo z naložbo v novo tovarno lahko še okrepili vlogo  enega ključnih gospodarskih subjektov in zaposlovalcev v koroški regiji,« je pred dvema letoma ob položitvi temeljnega kamna poudaril Zlatko Ajd, direktor Antiinfektivov Prevalje. A sredi lanskega leta je ljubljanski Lek začasno ustavil 105-milijonsko naložbo, na kolikor je bila ocenjena gradnja nove tovarne na Prevaljah, kar je vse, zlasti na Prevaljah, torej v tamkajšnjem lokalnem okolju, močno zaskrbelo.

Odločajo se o vrsti tehnologije

A kot so nam potrdili v družbi Lek, je gradnja tovarne končana, še vedno pa se odločajo, katero proizvodno tehnologijo izbrati.

»Ni torej vprašanje, katere vrste zdravil naj bi tu proizvajali, saj smo novo tovarno zastavili z namenom, da zadostimo vse večjim potrebam po našem najbolj prodajanjem zdravilu, širokospektralnem antibiotiku (amoksiklavu, op. p.), ki ga v obstoječi tovarni že proizvajamo. Odločamo se zgolj še o izbiri proizvodne tehnologije, torej ali bo klasična ali kontinuirana,« odgovarja Špela Jurak iz službe za korporativno komuniciranje družbe Lek.

Na podlagi zadnjih informacij Novartisa, kjer sedaj proučujejo vse proizvodne lokacije po svetu z namero, da tudi v prihodnosti zagotovijo ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bodo zadostili tržnim potrebam, pa gre dokončno odločitev o tem, za katero proizvodno tehnologijo se bodo odločili, pričakovati v prihodnjih mesecih.