Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne Lekove tovarne na Prevaljah so položili aprila 2017. Po takratnih napovedih Leka je bilo predvideno, da bo redna proizvodnja v novi tovarni stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest. Gradnja stavbe z dokončno ureditvijo ostrešja in fasade je bila končana konec leta 2018, že spomladi tega leta pa so iz družbe sporočili, da je dobava tehnologije za novo tovarno prekinjena.

V Novartisu na vprašanje, kaj bodo naredili s stavbo, odgovarjajo, da se še odločajo. Nedavno so se pojavile neuradne informacije, da naj bi se za nakup novozgrajenega objekta na Prevaljah zanimalo eno najuspešnejših koroških podjetij, izdelovalec startnih baterij in industrijskih celic Tab Mežica, ki razmišlja o zagonu proizvodnje litij-ionskih baterij v Sloveniji. Na petkovi novinarski konferenci direktor Taba Bogomir Auprih teh informacij ni ne potrdil ne zanikal.

Leku je država za naložbo, ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila sedem milijonov evrov državne spodbude, ki naj bi jo izplačali v treh letih. Družba je doslej prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta prejeta sredstva bodo skupaj s pripadajočimi obrestmi vrnili, so pojasnili v Leku. V skladu s pogodbo, ki jo je Lek sklenil z gospodarskim ministrstvom, bodo sredstva vrnili najpozneje do konca septembra.