Sezona smučarjev skakalcev tradicionalno končuje pod Poncami, pred nedeljsko posamično tekmo je bila danes na sporedu ekipna tekma. Prvi se je po zaletu spustil Anže Semenič, ki je poletel 228,5 metra, Peter Prevc se je ustavil pri 212 metrih, njegov brat Domen Prevc 229,5 metra, Timi Zajc pa 224,5 metra. Slovenci so s temi dosežki po prvi seriji na drugem mestu za vodilnimi Poljaki zaostajali 23 točk in imeli 2,5 točke prednosti pred tretjimi Nemci.

Po slabšem poletu Semeniča (218 m) v finalu in šest metrov daljšem poletu Petra Prevca (223 m) ter zares odličnemu dosežku Domna Prevca (239 m) so imeli Slovenci pred zadnjimi poleti dosegljiv zaostanek v boju za drugo mesto. Zajc je v neposrednem boju z zadnjim nemškim tekmovalcem poletel do 235,5 metrov in potrdil slovenske stopničke, žal pa to ni bilo dovolj za drugo mesto, saj je Markus Eisenbichler pristal pri kar 246 metrih.

Poljaki so bili danes razred zase, je pa pri povsem zadnjem skoku za dramatičen zaključek poskrbel Žyla, ki je 242 metrov dolg polet zaključil s padcem, tako da se je velika poljska prednost na koncu stopila na vsega okroglih osem točk.

»Današnja ekipna tekma je bila za nas zelo uspešna, zelo smo zadovoljni. Čestitke fantom in strokovnemu štabu. Domen in Timi sta odlično letela, Anže je v prvo skočil odlično, v drugo naredil manjši 'kiks', staro napako, ko je prepozno odskočil, Peter je bil v finalu odličen, v prvi seriji malce slabši, ampak je v poskusnem skoku spet ponovil vajo s prvega trening skoka, tako da je bil nato malo negotov, a se je vse dobro izšlo,« je uvodoma današnje nastope svojih varovancev ocenil glavni trener Gorazd Bertoncelj in dodal, da so cilj izpolnili.

Kranjcu je znak za polet dala hčerka Pika

Dolina pod Poncami je bila tokrat za povrh tudi v znamenju slovesa Roberta Kranjca, ki je doslej zbral že rekordnih 211 poletov prek 200-metrske znamke. Ob slovesu mu je znak za polet dala kar hčerka Pika, sedemintridesetletni Kranjec, ki je v drugi seriji današnje ekipne tekme svoj kapetanski trak predal Petru Prevcu, je poletel do 213,5 metra, po pristanku pa vso svojo opremo zmetal med gledalce današnjega planiškega spektakla za spomin, pred se je predal reki objemov, čestitk in spodbudnih besed družine, predstavnikov kluba, reprezentančnih kolegov in tudi navijačev.

Njegov zadnji polet v karieri je bil torej že njegov rekordni 212. prek dvestometrske daljave. »Hvala navijači! Hvala za navijanje ob vsakem poletu za mene in hvala, ker ste navijali za ekipo,« je po poslovilnem poletu, ki je imel poseben čustven naboj, dejal Kranjec, ki je v finalni seriji ekipne tekme Petru Prevcu predal kapetanski trak.

Letošnji skakalni praznik v Planici se bo sklenil v nedeljo s posamično tekmo najboljše trideseterice skupnega seštevka svetovnega pokala. O dobitniku velikega kristalnega globusa je bilo odločeno že precej pred prihodom v Planico, osvojil ga je Japonec Rjoju Kobajaši, ki je dobil tudi novoletno turnejo in turnejo raw air, ostaja pa tudi v boju za mali kristalni globus in tekmovanje Planica 7. V boju za najboljšega letalca te zime po štirih od skupno petih tekem sicer vodi Nemec Eisenbichler.