Danska raziskava je preverila podatke vseh otrok rojenih Danskim materam v državi med letom 1999 in 2010. Otroke so spremljali od starosti enega leta do leta 2013. S cepivom MMR je bilo cepljenih kar 95 odstotkov otrok v raziskavi. Ugotovili so, da za otroke s sorojenci z avtizmom obstaja več kot sedemkrat večja verjetnost, da bodo razvili avtizem, kot tistih, ki v družini avtizma nimajo. Ugotovili so tudi, da so dečki kar štirikrat bolj izpostavljeni motnji kot deklice, povezava med cepljenjem in avtizmom pa je bila tudi v tej raziskavi ovržena.

Raziskovalci so na podlagi podatkov ugotovili, da imajo s cepivom MMR cepljeni otroci kar sedem odstotkov manjšo verjetnost, da bodo razvili avtizem. Hkrati so opazili zanimivo statistično povezavo, da je ta verjetnost za 17 odstotkov višja pri otrocih, ki niso bili cepljeni. To ne pomeni, da cepljenje preprečuje avtizem, temveč še bolj podkrepi ugotovitev, da povezave med cepljenjem in avtizmom ni.

»Starši naj ne preskočijo cepljenja zaradi skrbi pred avtizmom,« je povedal vodilni avtor raziskave dr. Anders Hviid iz danskega državnega inštituta za cepiva v Kodanju. »Grožnje odklanjanja cepljenja vključujejo ponovni pojav ošpic, ki smo jim priča v obliki izbruhov.«

Bojazen o povezavi med cepivom MMR in avtizmom se je pričela širiti pred dvema desetletjema, ko se je pojavil sporni znanstveni članek, ki je trdil, da obstaja neposredna povezava. Članek je bil leta 1998 ovržen in umaknjen. Čeprav dodatne raziskave povezave med cepljenjem in avtizmom niso našle, se je prepričanje močno razširilo med zaskrbljenimi strašiti v Evropi in v ZDA. Posledično je preceplepljenost ponekod že tako nizka, da se pojavljajo izbruhi ošpic.