Ob tem opozarjajo, da zdravstvenim oblastem prijavijo manj kot desetino vseh primerov okužb, tako da je bilo dejansko število okuženih lani več kot dva milijona.

Več kot tretjina vseh primerov na svetu prihaja iz širše evropske regije, kjer se je število okužb z ošpicami lani potrojilo na 82.596 primerov. Velik delež se nanaša na Ukrajino, kjer je na vzhodu države že leta konflikt s proruskimi uporniki.

V Aziji so na Filipinih, kjer se borijo proti trenutnemu izbruhu ošpic, ta teden poročali o najmanj 70 smrtnih žrtvah ošpic, večinoma otrok.

Konfliktna območja in z njimi povezane migracije so glavni izziv v prizadevanjih za cepljenje prebivalstva pa tudi odročni predeli v revnih državah, so povedali predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije na novinarski konferenci.

Pozvali so k večjim naporom, da bi bili proti ošpicam cepljeni vsi otroci, saj ošpice ostajajo pomemben vzrok smrti otrok v svetu.

Kot opozarjajo v WHO, so ošpice zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.

Izpostavili so, da je mogoče okužbo z ošpicami v celoti preprečiti, cepiva pa so izredno varna in zelo učinkovita.