V Mariboru jim še ni uspelo zajeziti širjenja ošpic, ki jih je sredi maja tjakaj prinesel 38-letni moški. S to izredno nalezljivo boleznijo, zoper katero ni bil cepljen, se je moški okužil v Srbiji. Zdaj je virus okužil tudi cepljeno zdravnico in medicinsko sestro UKC Maribor.

Kmalu po obravnavi 38-letnega moškega so na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor sprejeli 12-mesečnega dojenčka, ki je bil v stiku z njim in je takoj tudi prejel cepivo, saj pred tem še ni bil cepljen. Pri otroku, ki sicer ne obiskuje vrtca, se ni pravočasno vzpostavila zaščita proti ošpicam in je zbolel. Zatem so konec maja hospitalizirali še 41-letnega moškega, ki se je okužil med obiskom urgence, v kateri se je prej zadrževal dve leti mlajši bolnik.

Danes so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili tri nove okužbe. Epidemiološka služba mariborske enote inštituta še vedno preverja številne možne stike potrjenih primerov ošpic. Za zdaj so identificirali več kot 300 oseb in ustrezno ukrepali. Med njimi ni nobenega necepljenega. »Je pa kar nekaj primerov, ko so dobili le en odmerek,« je pojasnil Karl Turk iz mariborske enote NIJZ. Na NIJZ ocenjujejo, da so z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa lahko še vedno pričakujejo posamezne primere ošpic, saj znaša inkubacijska doba do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.

Okužili sta se od dojenčka

V UKC Maribor so ob pojavu prve okužbe prehodno preverili, ali so tisti, ki so po službeni dolžnosti v stiku z obolelimi, cepljeni oziroma imajo protitelesa za ošpice. »Vsi smo imuni,« je prejšnji teden zagotavljala Božena Kotnik Kevorkijan, predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor. Obolela zdravnica in medicinska sestra službujeta na Kliniki za pediatrijo. Čeprav sta bili v otroštvu cepljeni zoper ošpice – sestra enkrat, zdravica pa dvakrat –, sta se okužili od dojenčka. Sestre ni obvarovalo niti to, da je po stiku z dojenčkom konec maja prejela še en odmerek cepiva. Tretja pacientka je sorodnica dojenčka.

Mariborski primer ni prvi v Sloveniji, ko je zaradi ošpic zbolelo tudi zdravstveno osebje. Pred časom so ošpice po tej poti doletele nosečo medicinsko sestro z ljubljanske Pediatrične klinike. Z ošpicami se je okužila ob zdravljenju obolele deklice, ki je zaradi zdravstvenih težav upravičeno niso cepili. Obolela medicinska sestra je bila v otroštvu sicer cepljena z dvema odmerkoma cepiva, a tako kot mariborska zdravnica spada v približno odstotek ljudi, pri katerih se tudi po dvakratnem cepljenju ne razvije zadosten odziv in posledično niso ustrezno zaščiteni pred okužbo. Nerojenega otroka je izgubila.

Novice o epidemijah dvignile precepljenost

Kot smo poročali, smo lani vendarle doživeli preobrat in ponovno rast precepljenosti, saj šele dovolj visoka precepljenost sodržavljanov zmore zajeziti širjenje okužbe. Ko kolektivna zaščita upade, virusi lažje pridejo do cilja. K ponovnemu naraščanju cepljenja otrok v Sloveniji so prispevale tudi skrb vzbujajoče novice o epidemijah ošpic v Italiji in Srbiji. Po podatkih srbske tiskovne agencije Tanjug so lani ugotovili 4740 primerov ošpic, 15 ljudi je za to boleznijo umrlo.

»Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslem po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika,« so še opozorili na NIJZ.