Italijanski senat, v katerem imata absolutno večino Gibanje petih zvezd in Liga, je že odobril amandma, s katerim bi se Italija dejansko odpovedala obveznemu cepljenju. Poslanska zbornica, kjer sta obe vladajoči populistični stranki prav tako v premoči, naj bi amandma potrdila čez nekaj tednov.

Zdravniki so na nogah. »Cepljenje mora ostati obvezno. To je edini način, da zavarujemo naše otroke,« pravijo. Leta 2002 je za ošpicami v Italiji zbolelo 18.000 ljudi, 15 jih je umrlo.

Levosredinska vlada Demokratske stranke je lani zaradi ponovnega povečanega števila okužb z ošpicami, kar je posledica manj kot priporočljivih 95 odstotkov cepljenih otrok, sprejela zakon o obveznem cepljenju proti ošpicam in še devetim nalezljivim boleznim. Necepljeni otrok ne bi mogel v vrtec, necepljeni osnovnošolski otroci pa v tem šolskem letu ne v šolo.

Ravnatelji proti vladi

Okrožnica, izdana 5. julija letos, ki sta jo podpisala nova ministra za zdravje in šolstvo, pa določa, da potrdilo zdravstvene ustanove o cepljenju ni več potrebno. Dovolj naj bi bilo potrdilo, ki bi ga napisali sami starši. A večina ravnateljev meni, da še vedno velja zakon prejšnje vlade, po katerem otroci brez potrdila pristojnih zdravstvenih ustanov ne bodo mogli hoditi v šolo in vrtec. Vlada pa hoče zdaj z amandmajem, ki ga je že sprejel senat, veljavnost tega zakona preložiti na šolsko leto 2019/2020. Toda amandma mora odobriti tudi poslanska zbornica, ki pa bo začela delati šele 11. septembra. Tako vsaj v prvih desetih dneh septembra otroci, ki niso cepljeni, ne bodo mogli obiskovati pouka.

Skupina mam, ki imajo otroke s težavami imunskega sistema (za te obveznost cepljenja ne velja), pa je zaradi zmešnjave, ki jo zdaj povzroča nova vlada, organizirala peticijo. Ena od pobudnic pravi: »Moji hčeri so presadili jetra in nikoli ne bo mogla biti cepljena proti noricam, ošpicam in rdečkam. Stik z otroki, ki niso cepljeni, pa bi bil zanjo lahko usoden.«

Lani v Italiji 5000 bolnih

Zdravniki in tudi veliko drugih Italijanov meni, da bi moralo biti cepljenje že zaradi sedanjega širjenja ošpic in drugih nalezljivih bolezni obvezno. Od 41.000 novih primerov ošpic v prvem letošnjem polletju v Evropi jih je bilo 23.000 v Ukrajini in 2020 v Italiji. Lani pa je bilo v Italiji celo več kot 5000 primerov ošpic, pri čemer 88 odstotkov obolelih ni bilo cepljenih. »Po Svetovni zdravstveni organizaciji sodi Italija med pet držav na svetu, v katerih obstaja tveganje okužbe. To so še Pakistan, Afganistan, Nigerija in Romunija,« pravi predsednik zveze italijanskih pediatrov Alberto Villani. Že lani so trije Italijani zaradi okužbe z ošpicami umrli.

»Sovjetsko vsiljevanje«

A sedanja vlada meni, da nima pravice prisiliti staršev, da dajo cepiti otroke. »Kdo naj bo bolj odgovoren za zdravje otrok, kot sta oče in mama?« se je lani retorično vprašal Matteo Salvini, vodja zdaj vladajoče skrajnodesničarske Lige, ki je danes najbolj priljubljeni politik v Italiji, njegova stranka pa z 31 odstotki podpore vodi v anketah. »Cepljenje mora biti svobodna izbira, ne pa sovjetsko vsiljevanje,« je še dejal in dodal: »Nočem, da Italija postane poskusni zajček farmacevtskih multinacionalk.« Nedavno pa je hvalil »pogum« dveh zdravnikov, ki sta zbrala 70.000 evrov za mikroskop, s katerim naj bi dokazala prisotnost škodljivih nanodelcev v cepivih.

Gibanje petih zvezd in Liga že pripravljata nov zakon, po katerem bo »obvezno cepljenje fleksibilno«: obvezno naj bi bilo le krajši čas tam, kjer je imunost nizka. Znanstveniki se temu zakonskemu predlogu smejijo. »Podatki o imunosti prihajajo vedno prepozno in obvezno cepljenje uvajati glede na nove primere okužbe je absurdno, sploh pa se pri tem ne upošteva velike mobilnosti virusov,« pravi že omenjeni pediater Villani.