»Če bi vsak izmed nas v vsakem skoku skočil pol metra dlje, bi zdajle skakali po izteku,« je slovenski reprezentant v smučarskih skokih Peter Prevc komentiral osvojitev četrtega mesta na razburljivi tekmi mešanih ekip. 7,8 točke, kar je v dolžini slabe štiri metre, je Slovenija zaostala za bronasto Norveško na četrtem mestu. Prevc je razplet napetega dvoboja na twitterju pospremil z zapisom: pristali pri svetem Nikolajne. Ob razočaranju je bila to edina tekma v skokih na prvenstvu, na katerem je bila Slovenija sploh konkurenčna v boju za odličja. Četrta je bila tudi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Lahtiju, a tedaj je bila daleč od boja za bron.

Peteroboj za bronasto kolajno

Medtem ko sta Nemčija in Avstrija bili ogorčen boj za zmago, je za bron potekal dramatičen peteroboj med Norveško, Slovenijo, Japonsko, Poljsko in Rusijo. Razlike so bile minimalne, saj je šesta Slovenija po prvi seriji za tretjim mestom zaostajala 3,4 točke. Norveška je v finalni seriji vseskozi držala tretje mesto, najbolj ji je za ovratnik s četrtega mesta dihala Slovenija, ki je silovito napadala, a Vikingi so vedno našli odgovor in odbili napad. Urša Bogataj je bila v prvi predaji edina v slovenski ekipi, ki je v obeh skokih preskočila 100 metrov (102,5 in 101). »Vsi smo se potrudili po najboljših močeh, zato smo lahko zadovoljni,« je menila članica ljubljanske Ilirije Urša Bogataj.

Žiga Jelar v drugi predaji je v finalni seriji s skokom 104 metre nadoknadil tisto, kar je zapravil v prvi, ko je za pol metra zgrešil sto metrov. A imel je tudi slabše razmere, saj je imel za pomoč vzgonskega vetra odbitek štiri točke, skakalci za njim v skupini pa tudi deset točk. »Ostaja grenak priokus. V finalni seriji smo se vsi zelo potrudili in naši skoki so bili nadstandardni. Iz tega bom črpal izkušnjo in verjamem, da bomo tudi mi v prihodnosti povsem konkurenčni zmagovalcem Nemcem,« je menil Žiga Jelar, ki tako dobro kot skače tudi igra harmoniko.

Nika Križnar z rekordom skakalnice

Potem ko je Nika Križnar v prvi seriji skočila 98,5 metra, ker je zelo zamudila odriv na odskočni mizi, je v finalu zablestela s kar deset metrov daljšim skokom in postavila nov rekord skakalnice za ženske. »Četrto mesto mi je povsem všeč. To je lep rezultat in se ga moramo zelo, zelo veseliti,« je menila Nika Križnar, pogumna skakalka iz Poljanske doline.

Pred zadnjim skokom je Slovenija zaostajala 2,7 točke. Peter Prevc je za pol metra preskočil sto metrov, a Norvežan Andreas Stjernen mu je suvereno odgovoril s poldrugim metrom daljšim skokom. »Moje počutje po tekmi je primerno uvrstitvi. Škoda, da so nas manjše napake stale stopničk. Na novo priložnost bomo znova čakali dve leti,« je bil vidno razočaran Peter Prevc. Očitno je bilo, da domov ni odpotoval dobre volje, ker so bili vsi njegovi skoki v Seefeldu bližje prvi rdeči črti (99 metrov) kot drugi (109 m).

Tudi trenerski štab ni mogel skriti razočaranja. »Bogatajeva je naredila dva stabilna skoka, kakršna zmore. Križnarjeva je pokazala življenjska skoka v poskusni in finalni seriji. Četrto mesto je lepo, a upamo, da bomo kdaj vredni tudi kolajne. Očitno kot nacija spadamo na četrto mesto in verjetno bo treba narediti še nekaj stvari, da bomo postali večji,« je povedal glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič. Njegov sodelavec na klopi moške zasedbe Gorazd Bertoncelj je menil: »Tekma je bila vznemirljiva, napeta in kakovostna. Glede na kakovostne skoke v finalu četrto mesto malo boli. Jelar in Prevc sta v prvi seriji naredila povprečna skoka, v finalu sta opravila nalogo precej bolje. Norvežani so imeli kanček sreče v prvi seriji, ko je Johansson ob ugodnejšem vetru za sedem metrov preskočil Jelarja in naredil odločilno razliko, da smo končali četrti.«

Nemčija prva velesila v skokih

Nemčija je z zmago potrdila sloves velesile v skokih na šampionatu. Prva je bila je na vseh treh ekipnih tekmah, požela dvojno zmago med posamezniki na veliki skakalnici in ima svetovno podprvakinjo med ženskami. »Za menoj je sanjsko prvenstvo s tremi naslovi svetovnega prvaka. Šele ko se bom vrnil domov, bom dojel, kaj sem dosegel,« je povedal prvi nemški zvezdnik Markus Eisenbichler, svetovni prvak med posamezniki na veliki skakalnici ter na tekmah moških in mešanih ekip.

»Kolajne so osvojili tisti, ki so najboljši že vso sezono. To nam še manjka. Zajc je v prvenstvo vstopil preveč hrabro s previsokimi cilji, a deseto mesto na veliki skakalnici je še vedno vrhunska uvrstitev. Na srednji skakalnici je malo izgubil občutke. Zdaj se mora spočiti, da bo šel z energijo na norveško turnejo. Veselijo nastopi Prevca, Jelarja in tudi Damjana z enajstim mestom na srednji skakalnici. Prevc se počasi dviguje, letos verjetno še ne bo v šampionski izvedbi, a na vsaki tekmi je lahko boljši,« je v sklepni oceni povedal Bertoncelj. Pred skakalci je še norveška turneja in finale v Planici. Na Norveškem bodo tekmovali brata Peter in Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar in Anže Semenič.