Premočan veter je včeraj ponagajal skakalcem. Odpadel je poskusni skok, kvalifikacije za današnjo tekmo na srednji skakalnici pa so se začele s polurno zamudo. Za uvrstitev na tekmo je bilo treba v zelo spremenljivih razmerah premagati 16 skakalcev. Nalogo so brez težav opravili vsi štirje Slovenci, a zadovoljen je bil le Peter Prevc z osmim mestom. Ostali trije Jernej Damjan (28. mesto), Žiga Jelar (30.) in Timi Zajc (34.) so delali napake in bi imeli včeraj težave z uvrstitvijo v finale.

Čeprav Petru Prevcu ni všeč profil skakalnice s položnim zaletiščem in dolgim prehodom na odskočno mizo, se je rutinirano znal prilagoditi in prikazal zelo dobre skoke glede na trenutno formo. »V torek in sredo na treningu sem od dveh skokov naredil po enega dobrega, medtem ko sem imel včeraj le eno priložnost, potem ko je bilo čakanje na nastop kar dolgo. Skok mi je lepo uspel, tudi telemark je bil zelo zanesljiv in veselim se tekme,« je povedal 26-letni Peter Prevc.

Jernej Damjan je dobil prvo priložnost na prvenstvu, potem ko na veliki skakalnici v Innsbrucku ni bil v ekipi, zato je med prvenstvom za nekaj dni skočil domov v objem žene in hčerke. »Skok ni bil popoln. Vem, da znam boljše. Glede na to, koliko sem že star, bi pričakoval, da bom lažje prenašal stres zaradi tekme, a ni čisto povsem tako,« je bil slikovit 35-letni Jernej Damjan. Žiga Jelar je v zraku občutil precej turbulence, a je nalogo opravil dobro. Potem ko je bil Timi Zajc na drugem treningu z obema skokoma že med najboljšimi desetimi, je v kvalifikacijah znova naredil veliko napako. »Skok 91 metrov ni vreden komentarja, ampak je za čim hitrejšo pozabo,« je pripomnil Timi Zajc. Pri prvem slovenskem zvezdniku je bil slab skok kombinacija velike napake na odskočni mizi in slabih pogojev v zraku, saj je bil med petimi tekmovalci v kvalifikacijah, ki jim je pihal veter v hrbet.

Napeta in izenačena tekma za kolajne se obeta danes. Ker so Norvežani in Poljaki še brez kolajne na prvenstvu, bodo odličje napadli na vso moč. Poljaki so med favoriti, saj sta bila Stoch in Kubacki v vseh skokih med najboljšimi. Svetovni prvak z velike skakalnice, Nemec Eisenbicher, je zadržal dobro formo. Japonec Rjoju Kobajaši želi s kolajno potrditi sloves najboljšega skakalca v svetovnem pokalu, potem ko je bil na veliki skakalnici četrti. Za Slovenijo bo uspeh, če bo imela tekmovalca med najboljših deset.