Nemško prevlado v smučarskih skokih, ki so jo začeli moški na veliki skakalnici v Innsbrucku z dvojno zmago med posamezniki in zlato kolajno na ekipni tekmi, so včeraj nadaljevale tudi ženske v Seefeldu na srednji napravi na premierni preizkušnji ekip. Juliaena Seyfarth, Ramona Straub, Carin Vogt in Katharina Althaus so z napadalnim in samozavestnim pristopom potrdile vlogo prvih favoritinj ter se povsem zasluženo veselile zlate kolajne. V dvoboju za preostali dve stopnički odra za zmagovalke je bila na veliko veselje domačih navijačev Avstrija boljša od Norveške.

Slovenke preslabe, da bi bilo četrto mesto nesrečno

Slovenija je osvojila četrto mesto, kar je na prvi pogled dobra uvrstitev, a ima lepotno napako. Četverica niti v enem trenutku ni bila konkurenčna, da bi se vmešala v boj za kolajne. Po skokih na treningu in v poskusni seriji so bile Slovenke med favoritinjami za osvojitev kolajne, zato je ostal grenak priokus. Na tekmi namreč niso ponovile dolgih skokov, zato so za bronastim odličjem zaostale kar 48,8 točke – v dolžini je to 24 metrov, zato ne morejo govoriti o nesrečnem četrtem mestu.

V skladu s pričakovanji in slovesom je nastopila le Urša Bogataj, kar je dober obet za današnjo tekmo posameznic. »Konkurenca je bila ostra. Moja skoka nista bila slaba, ne morem pa reči, da sta bila popolna,« je menila Urša Bogataj. Dolžnica je ostala Nika Križnar, ki je sicer najbolje uvrščena Slovenka v skupnem seštevku svetovnega pokala, a ni bila konkurenčna najboljšim trem: »Želja je bila uvrstitev višje, a vse smo se potrudile po najboljših močeh. Četrto mesto je lep dosežek, zato se ga moramo veseliti.« Špela Rogelj je pričakovala višjo uvrstitev, a za kolajno je bilo treba narediti osem popolnih skokov. Tudi Jerneja Brecl, ki je uspešno prestala debi na svetovnih prvenstvih, je izpostavila, da so si vsa štiri dekleta želela višje od četrtega mesta.

Slovenski selektor Zoran Zupančič je najprej čestital najboljšim trem reprezentancam za kolajne in lep boj za stopničke, nato pa je ocenil slovenski nastop: »Žal v boju za stopničke nismo bili v prvi skupini, ampak smo bili v drugi skupini v bitki za razvrstitev od četrtega do šestega mesta. Sposobni smo bili boja v prvi skupini, a v ekipo se je tik pred tekmo naselila napetost, potem ko je kazalo vse dobro še v poskusni seriji, ki pa žal nič ne šteje.«

Slovenci slabo začeli trening za tekmo v petek

Moški so začeli treninge na srednji skakalnici za tekmo posameznikov v petek. Slovenci so imeli prvi dan, ko so spoznavali skakalnico, velike težave s točnostjo odskoka. Dobro sta skočila le Jernej Damjan v prvi seriji (97,5 metra – 9. izid) in Peter Prevc v drugi (105,5 metra – 13. izid), medtem ko so bili vsi ostali skoki dovolj zgolj za uvrstitve slabše od 30. mesta. »Če bo tako kot v drugem skoku, bomo vsi zadovoljni,« je bil dobre volje Peter Prevc. Jernej Damjan ga je dopolnil: »Vesel sem, da spet lahko skačem. Prvi skok je bil že zelo blizu najboljšim.«

Najboljša sta bila Avstrijec Aschenwald v prvi seriji (100,5 metra) in Nemec Eisenbichler, svetovni prvak, v drugi (105,5 metra), ko je izenačil daljavo Prevca, a s treh zaletnih mest nižje. »Z izjemo Damjana in Prevca se ostali še lovijo. Imajo težave v počepu na zaletišču in s točnostjo odskoka, zato nas čaka veliko dela na drugem treningu,« je povedal selektor Gorazd Bertoncelj. Timi Zajc je začel podobno zadržano kot v Innsbrucku (91,5 m – 34. izid, 94,5 m – 32.). »Zanič,« je bil komentar Anžeta Laniška (90 m – 39., 96 m – 39.). Žiga Jelar (91 m – 35., 98 m – 38.) upa, da bo boljše, ko bo skakalnico prespal.