V ženskih smučarskih skokih nič novega. Štiriindvajsetletna Norvežanka Maren Lundby je naslovu olimpijske prvakinje iz Pjongčanga danes dodala še naslov svetovne prvakinje v Seefeldu in tako potrdila sloves najboljše skakalke letošnje zime, saj je tudi tik pred osvojitvijo velikega kristalnega globusa. »Nora tekma z ogorčenim bojem in srečnim koncem zame. Sem navdušena in presrečna,« je povedala Maren Lundby, ki je veliko tekmico in prijateljico, Nemko Katharino Althaus, premagala za pol točke. Althausova je sicer imela najdaljša skoka v obeh serijah (108 in 107 metrov), a je Lundbyjeva dobila boljše ocene za slog, v njeno korist pa so bile tudi točke pri vetrni izravnavi. Bron je osvojila 35-letna avstrijska veteranka Daniela Iraschko Stolz, ki je imela pred prvenstvom veliko zdravstvenih težav. Na tekmi ji je uspel popoln napad in pokazala je, kako je možno priti do bronaste kolajne s super skokom z osmega mesta po prvi seriji.

Bogatajevi se popoln napad na kolajno ni posrečil

Slovenke so bile s sedmim mestom Nike Križnar, osmim Urše Bogataj, 18. Jerneje Brecl in 22. Špele Rogelj tam, kjer so že večino sezone. Potem ko je imela Bogatajeva v kvalifikacijah tretji dosežek, je imela po prvi seriji s petega mesta še vedno možnosti za kolajno. A totalen napad ji ni uspel tako, kot je Iraschko-Stolzevi, in je nazadovala za tri mesta. »Ker je to moj najboljši dosežek na velikih tekmah, sem zelo vesela. Zelo sem ponosna na dober prvi skok. V finalu sem bila nervozna, zato sem skočila preveč na silo,« je povedala Urša Bogataj.

Najboljša Slovenka je bila Nika Križnar na sedmem mestu, kjer je bila že lani na olimpijskih igrah v Južni Koreji, potem ko je v finalu pridobila dve mesti. »Končno sem našla tisto, kar sem iskala v Seefeldu. Naredila sem dva vrhunska skoka, potem ko sem se na tekmi povsem sprostila,« je bila zadovoljna zgovorna skakalka iz Poljanske doline. Jerneja Brecl je izpolnila cilj, da se ob debiju na svetovnih prvenstvih uvrsti med najboljših 20. »Finalni skok je bil resnično dober. Tekmo zapuščam z mešanimi občutki po enem slabšem in enem dobrem skoku.« Špela Rogelj je nihala v slogu sezone. V finalu je veliko tvegala, zato je skočila na silo in naredila napako.

»Vesel sem nastopov vseh štirih deklet, saj so pokazale vse znanje, ki ga trenutno premorejo. Kaj več bi težko pričakovali, saj je to naša realnost. Manjkala je sicer pika na i, a Bogatajeva je naredila tehnično napako ob popolnem napadu. Tik pred odskokom je preveč napela telo in zmanjkali so metri,« je nastop ocenil slovenski selektor Zoran Zupančič, ki bo na sobotno tekmo mešanih ekip poslal Bogatajevo in Križnarjevo.

Anže Lanišek se je preselil med gledalce

Skakalci bodo imeli jutri kvalifikacije na srednji skakalnici za jutrišnjo tekmo posameznikov. Potem ko sta imela mesto v ekipi zagotovljeno Timi Zajc (na današnjem treningu 100 m – 8. izid prve serije, 100 m – 11. v drugi seriji) in Peter Prevc (98 m – 27., 104 m – 6.), se je selektor Gorazd Bertoncelj po troboju na današnjem treningu odločil, da bosta nastopila še Žiga Jelar (103,5 m – 10., 100 m – 18.) in Jernej Damjan (101 m – 15., 93,5 m – 35.), medtem ko bo gledalec Anže Lanišek (97,5 m – 24., 98,5 m – 21.). Zajc si želi precej boljše skoke. Prevc pravi, da mu skakalnica v Seefeldu ni všeč, a se bo moral nanjo prilagoditi. Jelar zna izkoriščati moč v nogah, potem ko je našel pravi položaj med vožnjo po zaletišču. Damjan se na naletu počuti precej bolje kot v Innsbrucku. Najboljša na treningu sta bil Poljak Dawid Kubacki (107 m) in Japonec Rjoju Kobajaši (107,5 m). »Z drugim treningom smo bolj zadovoljni. Večina fantov je stopnjevala svoje dosežke v skladu z dogovorom na videoanalizi in krajšem kondicijskem treningu,« je povedal Gorazd Bertoncelj.