Še današnja tekma z Bešiktašem in za košarkarje Olimpije se bo končala letošnja agonija v Fibini ligi prvakov. V tretjekakovostnem evropskem tekmovanju so Ljubljančani na dosedanjih 13 tekmah dosegli le eno zmago in bodo v najboljšem primeru izenačili Heliosov izkupiček izpred dveh sezon, ko so Domžalčani prišli do dveh uspehov. Pri zmajih morajo v tem trenutku tuliti vsi možni alarmi, saj je po ponedeljkovem porazu proti Zlatorogu v državnem prvenstvu, kjer je moštvo vodil prvi trener Saša Nikitović, v njem pa so bili številni nosilci igre, očitno, da zeleno-bela barka tone.

Pri Olimpiji se kažejo posledice številnih zmotnih potez vodstva kluba, na katere smo na tem mestu že večkrat opozarjali. Zadnji potezi direktorja Romana Lisca sta nakupa dveh organizatorjev igre za dve tekmovanji, saj lahko Nenad Miljenović igra le v ligi ABA, medtem ko bo Boban Tomić pomagal v državnem prvenstvu in pokalu. Z njima ima Olimpija trenutno na plačilni listi kar 22 igralcev, pri čemer je treba dodati, da so predčasno klub zapustili še Felton, Reynolds in Mesiček. Kako v takih razmerah ustvariti primerno kemijo v garderobi in moštvenega duha na parketu, je verjetno jasno le vodilnim. Hkrati ima klub na seznamu kar pet pomočnikov, glavna trenerja Sašo Nikitovića in Žigo Mravljaka, ki vodi ekipo v prvem delu državnega prvenstva, ter Mirka Pavlovića, ki naj bi bil nekakšen povezovalni člen med igralci in trenerskim štabom.

Tistih nekaj navijačev, ki kljub kaotičnim razmeram še vztrajajo na tribunah, je vse bolj nejevoljnih in jih upravičeno skrbi, ali bo ob tako številnem kadru dovolj financ za normalno izpeljavo sezone. Glede na klavrno rezultatsko podobo bi bil scenarij, po katerem bi klub znova zajadral v rdeče številke in začel zamujati z izplačili igralcem, gromozanski neuspeh za vodstvo kluba, ki med navijači praktično nima več podpore. Olimpija bi sicer v primeru obstanka v ligi ABA ter obeh domačih lovorikah delno še lahko rešila sezono, a bi kljub temu močno zaostala za postavljenimi cilji.

»Čaka nas zadnja tekma te sezone v Fibini ligi prvakov. Z obračunom proti Bešiktašu zaključujemo peklenski ritem tekem v številnih tekmovanjih. Poskušali bomo prikazati čim boljšo predstavo, čeprav v tem trenutku ne moremo računati na kar nekaj igralcev, ki jih imamo na seznamu. Pestijo nas bolezni in poškodbe, zato bomo skušali sestaviti ekipo, ki bo lahko najbolje odigrala tekmo. Dejstvo pa je, da so pred nami še veliko bolj pomembni obračuni,« pravi Saša Nikitović, ki je bil še ena od zgrešenih potez direktorja Romana Lisca. Po skoraj treh mesecih lahko zapišemo, da Nikitović razen kozmetičnih popravkov ni prinesel nobene spremembe na bolje, kar se je dalo pričakovati. Situacija, v kateri se je znašla Olimpija po odhodu Zorana Martića, je namreč kar klicala po izkušenemu trenerju, a se je Lisac raje odločil za nedokazano in ceneno izbiro. Posledice so zdaj več kot očitne.