Po drugi zmagi na turnirjih za grand slam, septembra je zmagala v New Yorku, bo Osaka 26. teniška igralka, ki bo zasedla vrh svetovne jakostne lestvice. Ta je bila vpeljana leta 1975.

Ob letošnjem slavju v avstralski metropoli se je videlo, da mlada Japonka še ni vajena praznovati zmag na velikih turnirjih. A številni strokovnjaki so si enotni, da bo imela mlada Japonka še veliko priložnosti, da se nauči veseliti tudi po zmagah. »Morda bom kaj začutila na naslednjem turnirju, kjer bom prva nosilka. V tem trenutku mi to ne pomeni veliko, bolj sem vesela, da sem dobila finale,« je o preboju na prvo mesto svetovne lestvice nerodno odgovorila zmagovalka, ki jo kljub mladosti krasi izredna psihološka pripravljenost.

To so opazile tudi tekmice. »Pred tabo je svetla prihodnost. Tvoj talent, zanos in volja te bodo pripeljali daleč,« je na twitterju zapisala ena od pionirk modernega tenisa Billie Jean King. Tracy Austin, pred davnimi leti prav tako vodilna na lestvici WTA, je spomnila, da je Osaka v letu dni na lestvici napredovala več kot 70 mest in dodala: »Hitro dozorevaš v odlično igralko, prihodnost je tvoja.«

Zaporedni grand slam zmagi nazadnje uspeli Sereni Williams

Dosežek Osake je tudi statistično izjemen. Američanka Jennifer Capriati je bila leta 2001 zadnja, ki ji je uspelo po prvencu na turnirju za grand slam takoj nato dobiti še drugi turnir iz najpomembnejše četverice. Zadnja, ki je dvakrat zaporedoma slavila na turnirju za grand slam, pa je bila leta 2015 Američanka Serena Williams.

Svoje je dodala tudi Martina Navratilova. Za hči Japonke, ki s partnerjem iz Haitija živi na Floridi, je ocenila, da je po zmagi v New Yorku postala zvezdnica, zdaj pa je superzvezdnica. »Čestitke šampionka,« je zapisala.

Osaka pa se sicer zaveda pasti pretirane evforije in dejstva, da se je lanski hiter vzpon začel po nastopu v Indian Wellsu in da bo morala osvojene točke letos tudi braniti.