Drugi torek štirinajstdnevnega OP Avstralije sta še zadnji Slovenki končali nastope naše teniške odprave. V konkurenci ženskih parov sta v četrtfinalu izgubili Katarina Srebotnik z Američanko Raquel Atawo in Andreja Klepač s stalno partnerico, Španko Mario Jose Martinez Sanchez. Da ne bo pomote v razmišljanju o ženskih dvojicah – vsaka od štirih je zaslužila okroglih 50.000 avstralskih dolarjev. Pri tem je treba dodati, da so igrišča, na katerih potekajo ženske tekme v parih, vedno polna ljubiteljev tenisa. Igra parov je namreč izjemno gledljiva in dinamična, polna isker in izjemnih udarcev, pri čemer so igralke v lahkotnih krilcih mnogo bolj tekmovalne in strastne od moških kolegov.

Upokojena Na Li je ambasadorka kitajskega tenisa

Dvojica Srebotnik in Atawo je izgubila proti favorizirani madžarsko-srbsko-francoski navezi Timea Baboš in Kristina Kiki Mladenović po hudem boju s 4:6 in 5:7. Klepačevo in Martinez-Sanchezovo sta za odtenek bolj prepričljivo s 6:4 in 6:4 premagali Avstralka Samantha Stosur in Kitajka Shuai Zhang, ki je z uvrstitvijo v polfinale izjemno razveselila svojo domovino.

Kitajski organizatorji teniških turnirjev so, šokantno za Avstralce, namreč že javno obelodanili, da bodo do leta 2036 kupili avstralski grand slam in ga »prepeljali« v svoje kraje. Zdaj že upokojena edina dvakratna zmagovalka grand slama (Pariz 2011 in Avstralija 2014) iz Kitajske Na Li je zato v vlogi ambasadorke kitajskega tenisa med najbolj obleganimi v Melbournu. Skupaj s Francozinjo Mary Pierce in Rusom Jevgenijem Kafelnikovim, ki ga na slovesnost v Avstralijo ni bilo, je bila sprejeta v Hišo slavnih svetovnih teniških igralcev.

Hrvat Karlović svetel vzor pri skoraj štiridesetih letih

Sicer pa sta tudi Andreja Klepač in Katarina Srebotnik že živi legendi v kategoriji ženskih dvojic in nobena o njiju še niti slučajno ne razmišlja o koncu kariere, pa čeprav je Velenjčanka še pol leta starejša od Rogerja Federerja in je Koprčanka tudi že krepko zakorakala v trideseta. Starejšim igralcem in igralkam je svetel vzor Hrvat Ivo Karlović, ki pri skoraj štiridesetih (konec februarja ima rojstni dan) trdi, da na takšni ravni kot zdaj lahko tenis igra vsaj še osem ali devet let. Na letošnjem OP Avstralije je Zagrebčan nesrečno izgubil v drugem kolu proti Japoncu Kei Nišikoriju.

Se igra parov splača? Srebotnikovi zanesljivo. V svoji karieri je samo z nagradami iz turnirskih skladov zaslužila več kot 8 milijonov dolarjev, v kar je sicer vključeno tudi njeno nastopanje v konkurenci posameznic. Klepačeva je priigrala že skoraj 1,8 milijona dolarjev, sanjsko vsoto za številne poklicne igralke in igralce tenisa. Lanska sezona je bila za mlajšo uspešnejša, njen zaslužek je bil 375.721 dolarjev, pri Srebotnikovi pa 288.121 dolarjev.