Pripravimo jih lahko na nešteto načinov in v okusnih kombinacijah, ki si jih marsikdo težko zamisli. Riž je izredno cenjen tako med sladokusci kot zagovorniki zdrave prehrane. Prvi ga čislajo, ker med kuhanjem rižot močno vpija vodo in v sebi kopiči okuse, drugi pa, ker je lahko prebavljiv, vsebuje veliko kalija, ki uravnava krvni tlak, načeloma ne vsebuje glutena in ne povzroča alergij. Zanemarljivo ni niti to, da je riž poleg naštetega izredno poceni. Pomembno pa je, da ga kuhamo v malo vode – ravno toliko, kolikor je vsrka, sicer bomo zavrgli celo kopico vitaminov.

Riž je starodavna rastlina, ki sodi med najuporabnejše na svetu. Gojimo ga že vsaj 6500 let in dandanes zagotavlja več kot petino vseh kalorij, ki jih zaužije človeštvo. Kar devet desetin ga pridelajo v Aziji. Zanimiv je podatek, da v Indiji vsak teden pojedo približno dva kilograma riža na osebo, prav tam ga gojijo več kot tisoč sort, po svetu pa več kot deset tisoč. Za najboljšega velja tajski riž; tam je to tako pomembno živilo, da se njihov pozdrav v prevodu glasi: »Ali si danes že jedel riž?«

Izvrsten riž gojijo naši sosedje Italijani, ki so zaslužni, da tudi pri nas poznamo jed riži-biži oziroma rizi-bizi, kar v beneškem narečju pomeni riž in grah, krajše za riso e piselli.

Z rižem je mogoče pripraviti celo paleto jedi, od mlečnega riža in riževega narastka do navadnih riževih prikuh in najresnejših rižot, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše sladokusce. Ena takšnih tradicionalnih italijanskih iz Barija v Apuliji nastane po tokratnem receptu. V izvirniku se imenuje riso, patate e cozze in lahko služi tudi kot specialiteta za izvrsten začetek novega leta.

Rižota s klapavicami in krompirjem

Sestavine: 700 g okroglozrnatega riža, 900 g klapavic, 900 g krompirja, 450 g vloženega paradižnika v koščkih, 2 čebuli, 1 steblo zelene, 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1/2 žličke suhih čilijevih kosmičev ali čili v prahu, 4 stroke česna, šopek peteršilja, ščep origana.

Priprava: Čebulo čimbolj drobno sesekljamo. Steblo zelene olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj osmukamo in grobo sesekljamo. Česen drobno sesekljamo. V skledi zmešamo riž, paradižnik, čebulo, zeleno, polovico oljčnega olja, sol, poper, čili, česen, peteršilj in origano. Školjke očistimo. Stresemo jih v veliko posodo in prilijemo vino. Posodo pristavimo in školjke pokrite kuhamo 4–5 minut pri srednji temperaturi. Krompir olupimo in narežemo na kolesca. Školjke odcedimo in nekoliko ohladimo, tekočino pa prihranimo. Tople školjke izluščimo iz lupin. Zavremo približno dva litra vode. Pečico ogrejemo na 200 ºC. Lepo ognjevarno posodo ali visok pekač namažemo z oljem. Po dnu položimo tretjino narezanega krompirja, ki ga začinimo s soljo in poprom. Po krompirju enakomerno razdelimo polovico riževe mešanice. Po njej enakomerno razdelimo školjke, vse skupaj pa pokapljamo s polovico prihranjene tekočine od školjk. Sestavine prekrijemo z drugo tretjino krompirja, ki ga začinimo s soljo in poprom. Po njem razdelimo preostalo riževo mešanico, ki jo pokapljamo s preostalo tekočino od školjk. Ob robu posode oziroma pekača prilijemo toliko vroče vode, da sega do polovice višine. Po vrhu položimo preostali krompir. Začinimo ga s soljo in poprom ter izdatno pokapljamo z oljem. Posodo oziroma pekač dobro pokrijemo in za 30 minut porinemo v ogreto pečico. Pokrov nato odstranimo, jed pa pečemo še deset minut, da se krompir na vrhu zlato rjavkasto obarva. Jed je gotova, ko krompir zlahka prebodemo z noževo konico, riž pa je kuhan na zob. Na mizo jo prinesemo neposredno iz pečice in postrežemo kot okusno in aromatično glavno jed, morda skupaj s solato. Poleg je najbolje postreči enako vino, kot smo ga uporabili za kuhanje.