Pred nami je še silvestrska pojedina in da boste z njo navdušili, priporočamo puhast krompir v oblicah, ki je puhast v sredini, obkroža pa ga hrustljava lupinica, ki je prav zato čudovita za pojesti, pa še zdrava je.

Poglejmo si, kakšen je postopek priprave v štirih korakih:

1. Čiščenje

Ker bo lupinica krompirja po peki hrustljava in se ji ne bo možno upreti – in prav je tako, saj lupinica vsebuje ogromno vitaminov! – morate krompir najprej dobro umiti pod tekočo vodo. Ko ste že pri tem, odstranite vse morebitne črne pikice in ostale nečednosti.

2. Priprava in prva peka

Krompir nato z vilico po vsej površini dobro preluknjajte. Preluknjati ga morate zato, da bo med peko lahko vročina uhajala iz krompirja in krompir zato pod pritiskom vročine ne bo eksplodiral. Nato krompir položite na pekač, obložen s papirjem za peko – ali alu folijo – in pecite približno 25 minut, oziroma toliko časa, da se lupinica naguba.

3. Mazanje in druga peka

Ko se krompir zguba, pekač previdno vzemite iz pečice in krompir po vsej površini premažite s stopljenim maslom ali oljem. Nato ga postavite tako, da bo tista stran, ki je bila prej gor, sedaj dol. Tako se bo krompir lepo spekel še na drugi strani. Krompir malo posolite, nato pa vrnite v pečico in pecite še približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se zmehča. Pozor, kožica bo še bolj nagubana in hrustljava, sredica pa mora bit mehka. To lahko preverite tako, da krompir s prijemalko ali kuhinjsko brisačo stisnete ali pa v krompir zapičite konico noža.

4. Rezanje, puhanje in okraševanje ter postrežba

Ko je krompir v sredini mehak, ga previdno vzemite iz pečice, nato pa po sredini po dolžini prerežite na pol. Krompir primite in stisnite, da se rahlo naguba. Potem pa vzemite vilico in z njo razrahljajte sredico. Na puhasto sredico položite košček masla, krompir posolite in popoprajte ter po želji okrasite še z drobnjakom ali pa naribanim sirom. Takoj postrezite in enostavno le uživajte!

Da bo priprava resnično enostavna, pa si preberite še nekaj nasvetov za pripravo puhastega krompirja v oblicah:

• Najboljša vrsta krompirja je russet krompir, uporabite pa lahko tudi katerega drugega.

• Namesto z maslom lahko krompir premažete tudi z oljem.

• Krompir lahko obložite s poljubnim nadevom, predlagamo nariban sir, ki ga naribajte na razrahljano sredico.

Tako pripravljen krompir je lahko čudovita priloga h kateri koli jedi.

• Pa še opozorilo – lahko pojeste tako mehko sredico kot tudi hrustljavo lupinico, v kateri je veliko vitaminov.

Da pa boste imeli na izbiro še več krompirjevih poslastic, ki so odlične priloge, pa si poglejte še nekaj idej:

Gratiniran krompir dauphinoise

Španski krompir

Kremni krompirjev pire z zelenjavo

Krompirjevi “ježki”

Krompirjeva solata s stročjim fižolom in kumaro

Sedaj pa si le pripravite eno izmed teh krompirjevih čudes in dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 3 osebe)

• 6 manjših ali 3 večji krompirji

• maslo

• sol

• poper

• drobnjak (neobvezno, za okras)

PRIPRAVA

Krompir dobro operite pod tekočo vodo in izrežite morebitne temne pike. Vse krompirje preluknjajte z vilico na vseh straneh, nato pa jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

Krompir nato pecite 25 minut na 230°C, vse dokler lupinica ne postane nagubana in suha.

Nato krompir vzemite iz pečice, na obeh straneh premažite s stopljenim maslom in položite na tisto stran, ki je bila prej zgoraj.

Krompir še potresite s soljo in prenesite nazaj v pečico ter pecite še približno 20 minut. Po tem času krompir previdno narahlo stisnite, da vidite, če je krompir v sredini pečen. Pečen je, če je mehak.

Če krompir še ni mehak, ga pecite še nekaj minut. Nato krompir vzemite iz pečice, prerežite po dolžini in narahlo stisnite. Z vilico zrahljajte sredico, nato pa nanjo položite košček masla, malo posolite in popoprajte ter potresite s svežim drobnjakom ter takoj postrezite. Pojejte sredico IN lupinico, ki bo čudovito hrustljava in zaradi vseh vitaminov super za vas.