»Za že dolgo težko pričakovan objekt dom zaščite in reševanja se nadejamo skorajšnje pridobitve gradbenega dovoljenja in upamo, da bomo lahko že na začetku prihodnjega leta odprli tudi javni razpis za izvajalca gradbenih del,« pravi trzinski župan Peter Ložar, ki je med poglavitne naložbe novega mandata uvrstil tudi to naložbo. »Vsa soglasja za pridobitev gradbenega dovoljenja so že pridobljena, trenutno usklajujemo še zadnje podrobnosti z lastniki sosednjih parcel,« je še povedal Ložar.

Novi dom naj bi občino stal okrog 1,2 milijona evrov. Graditi naj bi ga začeli poleti in končali leta 2020. Natančnejše datume je težko napovedovati, saj bo marsikaj odvisno od izbire izvajalca in morebitnih pritožb ter revizij postopka, ki so v Sloveniji kar pogoste, je realen župan občine, ki kljub svoji razvitosti še marsikaj pogreša. Med drugim prav novi dom zaščite in reševanja, ki bo stal na začetku Mengeške ceste nasproti trgovine Spar ter bo v prvi vrsti reševal zadrege in težave trzinske gasilske službe. Trzinski gasilci, njihove vrste štejejo skupno okoli sto gasilcev, med katerimi je 40 operativcev, namreč v svoj gasilski dom ne morejo več spraviti niti vseh treh gasilskih vozil, saj je v njem prostora zgolj za eno večje in eno manjše vozilo. Zato morajo tretje večje vozilo hraniti na ločeni lokaciji, kar jim povzroča tudi težave pri intervencijskih izvozih. Na obeh lokacijah imajo skupno le okrog 250 kvadratnih metrov površin, za nameček pa v gasilskem domu, ki že dolgo ne ustreza več sodobnim standardom in predpisom o gasilski službi, gasilci ene najbogatejših slovenskih občin ne premorejo ne garderob ne primernih sanitarij.

»Z novim domom zaščite in reševanja bomo rešili tudi večino drugih težav, ki so se nakopičile v zadnjih letih. Objekt, ki bo obsegal kar 1150 kvadratnih metrov uporabne površine, bo namreč poleg prostorov za gasilce omogočil nove prostore tudi civilni zaščiti, planinskemu društvu Onger in društvu upokojencev Žerjavčki; v njem bo našlo svoj prostor še nekaj drugih dejavnosti, ki ne bodo ovirale primarne funkcije zagotavljanja kakovostne gasilske službe v Trzinu,« našteva župan Ložar in dodaja, da bo v skupni dvorani svoje aktivnosti zagotovo izvajal tudi Center aktivnosti Trzin, ki pokriva okoli 15 dejavnosti za starejše občane.

Gasilcem bo v novem domu na voljo nekaj več kot polovica uporabnih površin oziroma kar 600 kvadratnih metrov površin. Vsi uporabniki si bodo poleg drugih skupnih prostorov delili večnamensko dvorano v velikosti sto kvadratnih metrov. Dvorana bo na voljo tudi zunanjim uporabnikom, če njihova dejavnost ne bo motila osnovne dejavnosti doma. Člani planinskega društva Onger, ki šteje več kot sto članov, se trenutno stiskajo v stari hiški na manj kot 30 kvadratnih metrih, društvo upokojencev Žerjavčki z več kot 250 člani pa je trenutno celo brez lastnih prostorov, še pove župan Ložar.