Slovenski izkupiček predzadnjih letošnjih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju je bil slab. V Bormiu so na smuku tekmovali štirje slovenski alpski smučarji, na Semmeringu pa na veleslalomu tri smučarke. Točke svetovnega pokala je s 24. mestom osvojila le Ana Drev, ki je na prvi progi dosegla 15. čas. Hudo je na progi Stelvio padel Klemen Kosi, ki je na ciljni strmini izgubil nadzor nad smučmi ter treščil v zaščitno ogrado pri zelo visoki hitrosti. Mariborčan je za nekaj trenutkov izgubil zavest, s prizorišča pa so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Iz Sondia so prišle spodbudnejše vesti, saj je bil Kosi pri zavesti in normalno odgovarjal na vprašanja. Premikal je roke in noge, čutil pa je bolečine v vratu ter imel odrgnine in udarnine na obrazu. Imel naj bi zlomljen nos in počeno ličnico. Kosija so že odpustili iz bolnišnice. Jutri zjutraj bo odpotoval v domovino, kjer ga bo pregledal reprezentančni zdravnik, nato bodo sporočili točno diagnozo.

Paris ob boku Walchhoferja in Maierja

Dominik Paris je na domačem terenu v Bormiu potrdil, zakaj je proga Stelvio njegova najljubša v svetovnem pokalu. Južni Tirolec je v Piemontu dosegel že tretjo zmago, skupno jubilejno deseto, 25. pa se je uvrstil na zmagovalne stopničke. Z deveto smukaško zmago je postal tretji najuspešnejši italijanski smukač vseh časov. Od njega sta z dvanajstimi zmagami uspešnejša le Kristian Ghedina in Isolde Kostner. Najbolj se je Parisu približal rojak Christof Innerhofer, tretji pa je bil najboljši smukač zadnjih dveh sezon Švicar Beat Feuz. V slovenskem taboru so vnovič razočarali. Čast bi rešil Klemen Kosi, ki je imel spodbudne vmesne čase in bi se brez padca lahko uvrstil okrog 15. mesta.

»Uresničil sem svoje sanje in v Bormiu dosegel tretjo zmago. Razmere so bile zelo težke, saj je bila proga zelo ledena in ena najtežjih doslej. Treba je bilo smučati zelo taktično, saj je bilo na progi veliko pasti. Predvsem težko je bilo smučati v spodnjem delu proge, ko so noge že zelo pekle,« je bil navdušen Dominik Paris, ki se je s tremi zmagami v Bormiu izenačil z avstrijskima legendama, kot sta Michael Walchhofer in Hermann Maier.

Prva slovaška veleslalomska zmaga

Na Semmeringu je presenetila Petra Vlhova, ki je dosegla svojo prvo veleslalomsko zmago v karieri. Slovakinja je na prvi progi dosegla četrti čas, a zaostajala le šest stotink za vodilno Mikaelo Shiffrin. Na drugi je uprizorila napad, ki mu tekmice niso bile kos. Najbolj se ji je približala Viktoria Rebensburg, ki je na drugo mesto napredovala z desetega, tudi tretjeuvrščena Tessa Worley pa je na drugi progi pridobila štiri mesta. Presenetljivo je bilo, da je bila Mikaela Shiffrin šele peta, mesto vodilne veleslalomistke pa je ubranila Italijanka Federica Brignone.

»Samozavest sem dobila na prvi progi. Čutila sem, da je prišel moj dan, da moram tudi na veleslalomu napasti uvrstitev na zmagovalni oder, na katerem še nisem bila. Razplet je bil sanjski. Vesela sem, da sem dokazala, da sem zelo hitra tudi v veleslalomu,« je bila navdušena Petra Vlhova, ki trenira pod vodstvom Italijana Livia Magonija, ki se je nekdaj veselil številnih zmag s Tino Maze. Vlhova je postala prva Slovakinja z veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu.

Trenerju Denis Šteharniku so popustile zavore

Glavnemu ženskemu trenerju tehničnih disciplin Denisu Šteharniku so po nastopu na Semmeringu popustile zavore. Korošec je bil namreč zelo kritičen po nastopu Ane Drev. »Smuči jo prehitevajo, nenehno se drži zadaj in je preveč pasivna. Nima drže, s katero bi lahko pridobivala hitrost. Tri ali štiri zavoje je sposobna narediti dobre, potem pa neha iskati hitrost. Njeno tveganje je v primerjavi s tekmicami nično. Po tekmi mi je dejala, da se ne počuti suvereno. S takšnimi občutki pa ni mogoče konkurirati najboljšim,« je bil oster Šteharnik, ki je pohvalil nastop Neje Dvornik, medtem ko je bil razočaran nad smučanjem Ane Bucik.

Jutri bo v Bormiu superveleslalom (ob 11.30), na Semmeringu pa slalom (prva proga ob 10.30, druga ob 13.30). Od Slovencev bodo na startu Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat, Ana Bucik, Maruša Ferk, Neja Dvornik in Andreja Slokar.