Ilka Štuhec se je po hudi poškodbi kolena v pretekli sezoni vrnila z zmago v Val Gardeni. »Ime slovenske šampionke bo za vedno ostalo vpisano v zgodovino proge Saslong, saj je prva ženska, ki je slavila na tej legendarni progi v italijanskih Alpah,« so zapisali na njeni uradni spletni strani. Ob podelitvi so 28-letno Mariborčanko na odru za zmagovalke premagale solze sreče, ki jih je pospremila z velikim nasmehom in se še enkrat razveselila pete smukaške zmage, s čimer je tudi slovenska rekorderka. V skupni smukaški razvrstitvi je sedaj na drugem mestu za Avstrijko Nicole Schmidhofer.

»Ne vem, nimam besed. V bistvu res ne vem, kaj naj rečem. Vesela sem, zelo. Pot nazaj je bila zelo dolga. Sezona se je začela relativno v redu. Hotela sem malo več in končno se je poklopilo,« je za Val 202 v cilju povedala Štuhčeva in dodala: »Še so bili deli, ki bi morali biti še bolj popolni. Še je prostora za napredek, jasno. A tokrat je bilo vse ostalo dovolj hitro in je zadostovalo za zmago,« je kljub najvišji stopnički ostala skromna 28-letnica.

»Sama sem načrtovala, da se bo po vrnitvi vse nadaljevalo tam, kjer se je zaključilo v predlanski sezoni. Ampak roko na srce je to nemogoče. Ravno tako vsi trenirajo, izgubi se tekmovalni ritem, občutek. Zdaj sem si rekla, da je dovolj obremenjevanja in sem preprosto šla smučat in se zabavat. Počutila sem se zelo dobro vse dni v Val Gardeni in na koncu je sledil tudi ta rezultat, ki sem ga seveda izjemno vesela. A to nikakor ni konec, jutri sledi že nova tekma, na katero se moramo znova dobro pripraviti.«

Osma zmaga v svetovnem pokalu

Mariborčanka je s startno številko 13 odlično opravila z uvodnim položnim delom, kjer si je z izjemnim drsenjem priborila dve desetinki naskoka, kar je v srednjem delu le še nadgradila, ob prihodu v cilj pa za več kot pol sekunde (+0,51) prehitela takrat vodilno Avstrijko Ramono Siebenhofer, ki se je kot najhitrejša na dveh treningih morala zadovoljiti s končnim tretjim mestom.

Še najbolj je slovensko povratnico v nadaljevanju preizkušnje v Italiji ogrozila tekmovalka, ki se je na progo podala neposredno za njo. Domačinka Nicol Delago je bila slabša za pičlih 14 stotink sekunde, kar je za 22-letnico iz Bressanoneja pomenilo končno drugo mesto. Kasnejše tekmovalke prve trojice niso ogrozile.

Alpske smučarke so se sicer zaradi pomanjkanja snega namesto v Val d'Iseru danes, kot rečeno, pomerile v Val Gardeni, kjer jih je pričakala nekoliko krajša proga, s položnim startom. Tekmovalke so bile sicer malce nejevoljne, ker so organizatorji sloviti Saslong prilagodili, tako da niso drvele čez znamenite kamelje grbine, temveč so jih obšle. Smučina je bila tudi sicer za dober kilometer krajša kot pri moških.

Z osmo zmago v svetovnem pokalu je simpatična Mariborčanka na večni lestvici zmagovalcev tekem svetovnega pokala prehitela Matejo Svet, ki ima zmago manj, in ujela legendarnega Bojana Križaja. Nedotakljiva med slovenskimi smučarji je še naprej Tina Maze, ki je dobila kar 26 preizkušenj na najvišji ravni.

Dobra napoved za nadaljevanje sezone

Vse zmage in stopničke pred današnjo Val Gardeno je Štuhčeva osvojila v šampionski sezoni 2016/17, ko je v St. Moritzu februarja lani osvojila tudi naslov smukaške svetovne prvakinje ter sezono končala še z osvojenima malima kristalnima globusoma, kombinacijskim in kot prva Slovenka smukaškim.

Pred svetovnim prvenstvom v Aareju, kjer bo Štuhčeva napadala drugi naslov najboljše na svetu v kraljevski disciplini, se bo ženska karavana ustavila še na smukih v St. Antonu, Cortini d'Ampezzo in Garmisch-Partenkirchnu.