Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec v Alti Badii, kjer je lani s tretjim mestom dosegel uspeh kariere, ni ponovil uspeha. Z devetim mestom, ki si ga je delil s Francozom Victorjem Muffatom Jeandetom in Švicarjem Thomasom Tumlerjem, je dosegel novo uvrstitev med najboljšo deseterico ter dokazal, da sodi v širši svetovni vrh v svoji paradni disciplini. Uvrstitev ima nekaj grenkega priokusa, ker je Vodičan na tretjem veleslalomu zapored poslabšal svojo uvrstitev s prve vožnje. Na prvi progi Gran Risa v Dolomitih je namreč dosegel šesti čas. Štefan Hadalin in Miha Hrobat sta ostala brez točk svetovnega pokala.

»Deveto mesto ni slabo, dosegel sem soliden rezultat. Je pa res, da sem pričakoval boljšega,« je priznal Žan Kranjec. »Na prvi progi bi sicer lahko tvegal malce več. Na drugi progi pa nisem našel pravega ritma. Uspeli sta mi dve solidni vožnji.« Trener Klemen Bergant je po tekmi pojasnil, da je oprema, ki so jo imeli Kranjčevi tekmeci, v Alti Badii delovala bolje kot sicer. Rossignol, s katerim tekmujeta Kranjec in Hadalin, v Italiji ni imel takšne prednosti, kot jo kaže na drugih prizoriščih. »Dejstvo pa je, da Žan ni opravil dveh voženj, ki bi ga pripeljali do vidnejšega uspeha. Naredil je dve napaki v spodnjem delu proge, kjer je izgubil nekaj desetink, s katerimi bi si priboril boljšo uvrstitev. Z dosežkom med najboljšo deseterico je Žan sicer dosegel dober rezultat. Toda naši cilji so višji,« poudarja Bergant.

Slovenci vendarle do točk

Martin Čater je s 25. mestom na smuku v Val Gardeni prekinil negativni niz štirih tekem brez slovenskih točk. Po petkovem ekipnem superveleslalomskem uspehu, na katerem so Čater, Klemen Kosi, Miha Hrobat in Boštjan Kline dosegli mesta od 17. do 20., dan pozneje slovenska reprezentanca ni ponovila dosežka. Izstopal je Čater, medtem ko je preostala trojica zaostala za dobitniki točk. Kljub temu da so razmere vsem dopuščale, da bi se lahko približali vrhu.

»Uvrstitev Čatra ni takšna, da bi se lahko hvalili. Je pa pozitivna, ker smo na terenu, kjer smo bili v zadnjih letih slabši, osvojili nekaj točk. Verjamem, da bo lahko Čater gradil na tem rezultatu, saj nas v naslednjih tednih čaka nekaj klasik, ki so precej zahtevnejše in ki bolj ustrezajo Čatru,« pravi glavni slovenski trener hitrih disciplin Peter Pen, ki ob smučanju Boštjana Klineta, Klemna Kosija in Mihe Hrobata ni našel spodbudnih besed.

Hirscher in Kilde razred zase

Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud sta pred tretjim smukom sezone v Val Gardeni sodila v krog največjih favoritov za zmago. Na vrh se ni povzpel nihče od njiju, je pa kljub temu zmaga ostala na Norveškem. Presenetljivo jo je dosegel Aleksander Aamodt Kilde, ki je bil razred zase. Uspela mu je sanjska vožnja, s katero je najbližje zasledovalce prehitel skoraj za sekundo. Avstrijec Max Franz in Švicar Beat Feuz sta z uvrstitvijo na zmagovalne stopničke potrdila, da sta na začetku sezone najbolje pripravljena smukača. Izjemen ekipni uspeh so dosegli Američani. Bryce Bennett, Steven Nyman in Travis Ganong so se uvrstili od 4. do 6. mesta. Bolj kot ameriški ekipni uspeh je smukaško preizkušnjo zaznamoval hud padec Marca Gisina. Švicarja so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Raziskave, ki jih je opravil v Švici, so pokazale, da si je zlomil nekaj reber in poškodoval pljuča, medtem ko ni utrpel hujših poškodb glave.

V moškem veleslalomu je bil razred zase Marcel Hirscher. Avstrijec je namreč dosegel novo zmago z več kot dvema sekundama in pol razlike ter potrdil primat v bazični disciplini alpskega smučanja. Hirscher je na Gran Risi dosegel šesto zaporedno zmago in je neporažen že od leta 2013. Postal je veleslalomist z največ zmagami na enem prizorišču. Šest veleslalomskih zmag je v Kranjski Gori dosegel tudi Ted Ligety, a ne v zaporednih letih. »Smučal sem povsem na limitu. To je moj maksimum,« je tekmece potolažil Marcel Hirscher. Avstrijskemu zvezdniku se obeta še ena zmaga svetovnega pokala. Stefanu Luitzu se namreč obeta odvzem zmage v Beaver Creeku, kjer je na uvodni preizkušnji sezone presenetljivo ugnal Hirscherja. Nemec naj bi si namreč med obema progama pomagal z dodatnim kisikom, kar je v alpskem smučanju prepovedano. Odločitev naj bi bila znana do konca letošnjega leta.

Jutri paralelni veleslalom

Jutri bo v Alti Badii paralelni veleslalom (ob 18.15), na katerem bo od Slovencev tekmoval le Žan Kranjec. Nastopilo bo 32 tekmovalcev, ki se bodo od prvega kroga naprej borili na izpadanje. Slovensko alpsko smučanje v zanimivi disciplini do sedaj ni dosegalo vidnejših uvrstitev. »Paralelni veleslalom je specifična tekma. Veliko je odvisno od dobrega starta. Potrudil se bom, da na nepredvidljivi preizkušnji dosežem dober rezultat,« napoveduje Žan Kranjec. »Čeprav Žan na paralelnem veleslalomu še ni dosegel vrhunske uvrstitve, ima veliko izkušenj. Upam, da jih bo unovčil ter dosegel viden rezultat,« napoveduje Klemen Bergant.