Plačati mora veliko več, kot je ukradel

V Zagrebu so po priznanju dveh ropov in enega poskusa ropa na 15 mesecev zapora obsodili nekdanjega slovenskega nogometaša in prodajalca hitre prehrane Tadeja K., v hrvaških medijih znanega pod vzdevkom Namrgoden. Prvi rop je uspešno izpeljal septembra lani, ko je v kiosku prodajalki pod nos pomolil listič z zahtevo: »Imam ročno bombo in nož, daj mi hitro denar, vse bom vrgel v zrak.« Gospa je najprej mislila, da se šali, a mu je kaj hitro izročila za okoli tisoč evrov zaslužka. Nekaj dni kasneje je udaril v menjalnici, kjer je delavko opozoril, naj ne zganja neumnosti. Ker zaradi grde pisave z lističa sploh ni znala razbrati, kaj od nje hoče, se je ropar hudo razburil. In to tako zelo, da je po pridobitvi plena zelo nespametno listek z grožnjo pozabil na pultu. Tretji podvig je ostal zgolj pri poskusu ropa, saj se zaposlena v menjalnici ni zmenila za njegove grožnje in je hladnokrvno poklicala policijo. Tatu so kmalu prijeli, na sodišču se je pokesal. Poleg zaporne kazni (obsodbo si je zakoličil tudi s pozabljenim listkom) mora oškodovanim podjetjem vrniti ukradeni denar, plačati tisoč evrov sodnih stroškov in pa še storitve sodnega prevajalca, ki mu je na sodišču očitke prevajal v materni jezik (pa čeprav obsojeni že več let živi na Hrvaškem). Zločin se včasih res (ne s)plača.

Nuni zapravljali v mestu greha

Ameriško katoliško srenjo pretresa nov škandal. Kalifornijski nuni sta iz sklada šole poneverili okoli pol milijona dolarjev, zelence pa pognali za potovanja in igre na srečo v Las Vegasu, znanem tudi kot mesto greha. Najboljši prijateljici Mary in Lana, zdaj že upokojenki, sta kradli šolnine in donacije iz katoliške šole svetega Jakoba v mestu Torrance na jugu Kalifornije. Šola je po navedbah odvetnika sicer vedela, da redovnici radi potujeta in denar zapravljata (ali služita) v igralnicah, ne pa tudi, da je šolski sklad njun osebni »šparovček«. Lokalna nadškofija je primanjkljaj odkrila med rutinsko revizijo, nuni pa naj bi na (tuji) veliki nogi živeli kar celo desetletje. Čeke, namenjene šoli, sta nakazovali na drug račun, s čimer je zvitima redovnicama uspelo res dolgo prikrivati nečedne posle. Iz redovniškega reda so sporočili, da so zaskrbljeni zaradi situacije, ki jih je zelo užalostila, nuni pa nameravata ukradeni denar v celoti povrniti (še prej pa morata ugotoviti, kolikšno vsoto sta si v desetletju sploh nagrabili in zapravili). Rektor šole je starše v imenu nun prosil za odpuščanje, proti »predstavnicama morale« pa kazenskega postopka ne bodo sprožili. Očitno bodo tudi pri njiju, kakor je to praksa v Cerkvi, sodbo prepustili tistemu »zgoraj«.

Nemški kraj poplavila čokolada

V Westönnen, kraj na zahodu Nemčije, je Božiček letos prišel kar dva tedna prej kot običajno. Ali pa je tja poslal enega svojih podizvajalcev, Willyja Wonko. Pred dnevi se je namreč po ulici razlila kar tona čokolade in povsem prekrila tako cesto kot pločnike. Po navedbah lokalnega časnika Soester Anzeiger je prišlo do manjše tehnične napake v skladiščnem rezervoarju tovarne DreiMeister, zaradi katere je ulice preplavila lepljiva, sladka snov. Ko je ta prišla v stik s hladnim pločnikom, se je nemudoma strdila. V neobičajni akciji je na pomoč priskočilo kar 25 gasilcev, ki so čokolado strgali s pločnikov, pri čemer so uporabili različne tehnike – med drugim vročo vodo in bakle.

Babica tihotapka

Ne zgodi se velikokrat, da se na sodišču znajde 75-letna gospa. In še manjkrat, da se mora zagovarjati zaradi tihotapljenja drog. V Bjelovarju babico in njenega 20-letnega vnuka sumijo preprodaje mamil. Dvojica je na spletu naročila več kot dva kilograma droge, med drugim 1500 gramov amfetaminov (speed) in več kot 1000 tabletk ekstazija, vrednost vsega so ocenili na 60.000 evrov. Mamila sta naročila na spletni strani temnega spleta, in sicer na babičin naslov. Kriminalisti so ju prijeli, ko sta paket prevzela na pošti v Bjelovarju. Dvajsetletnik je v priporu, 75-letnici pa so dovolili, da se brani s prostosti. Kaj natančno je babico pičilo, da je vnuku priskočila na pomoč (ali pa je ona vlekla niti iz ozadja?) pri tej nezakoniti dejavnosti? Morda je zaradi nizke pokojnine skušala zgolj zaslužiti kakšno dodatno kuno …