Opletal s premoženjem in sprožil množični pretep

Dobra volja je res najbolja, kar je vedel že Kekec, a nekateri z njo vendarle pretiravajo. Pred dnevi je 22-letni odlično razpoloženi (in zelo pijani) Hrvat v lokalu nedaleč od Koprivnice prestopil mejo dobrega okusa in z razgrajanjem v težave spravil tudi svoje pivske kolege. Sprva se je znesel nad nič hudega slutečimi lončki z rožami na terasi, nato se je spravil na lastnico lokala. Ker pa je očitno želel, da imajo vsi kaj od njegovega veselja, je iz hlač potegnil svoje premoženje in z njim opletal naokrog. Ko je orodje vendarle pospravil na varno, se je (iz neznanega vzroka) najprej zravsal s prav tako opitim 36-letnikom, »kvalitetnemu« pretepu, kakor so hrvaški novinarski kolegi opisali dogajanje v lokalu, pa sta se pridružila še 40-letni moški in 21-letnica. Tudi onadva sta bila, kakopak, pod vplivom alkohola. Mladenka je dve osebi celo močno zlasala. Razborito druščino je umirila šele policija, ki je četverico odpeljala na streznitev na postajo, kjer pa se je 22-letnik, pobudnik pretepa, verbalno spravil še na policiste. Sodnik za prekrške mu je naslednje jutro po hitrem postopku odredil 30 dni pogojne zaporne kazni, z desetimi meseci pa je kaznoval njegovo prijateljico (obema je za pol leta prepovedal obisk tega lokala). Ostala dva sta jo odnesla zgolj z 80 evri denarne kazni.

Puran “teroriziral” ameriški kraj

Mestece Shoshone v ameriški zvezni državi Idaho je pretekle dni teroriziral puran, ki pa so ga policisti z veliko vloženega truda že prijeli. »Iz domačega živalskega vrta je znova pobegnila žival. Če kdo v bližini pogreša purana, naj ga, prosimo, pride iskat,« so policisti nagovorili javnost prek facebooka. Objavo so obogatili s posnetki purana, ki se zadovoljno sprehaja po eni od ulic. Že uro kasneje pa so javnosti sporočili, da so pernatega nepridiprava ujeli, uspeh pa proslavili s slikovnim gradivom. »V telefon morate reči 'gobble gobble' (kakor naj bi se oglašali purani, op. p.), lahko pa nam pišete kar tukaj. A v tem primeru boste morali zaplesati ples, ki vas bo spravil v zadrego, da boste žival dobili nazaj,« so šaljivo razpoloženi policisti na facebooku posvarili lastnika. Pod objavo se je javilo več krajanov, ki bi puranu z največjim veseljem do zahvalnega dneva, ki ga v ZDA praznujejo proti koncu meseca, nudili topel dom. Na tradicionalni večerji pa osrednji prostor na mizi.

Revnim ukradla 15 milijonov evrov

Britta Nielsen je v danski agenciji za socialno varstvo delala kar 40 let. Zadnjih petnajst si jih je obogatila s postranskim delom – ponarejala je namreč projekte ter si od leta 2002 na svoje bančne račune prenesla 274 izplačil v višini nekaj manj kot 15 milijonov evrov. Šlo je za sredstva, namenjena osebam v stiski. Danski policisti so prevaro razkrili konec septembra, 64-letnico pa pred dnevi prijeli v Južni Afriki, kamor je pobegnila pred roko pravice. Gospo je očitno pekla vest, zato se je tožilstvu za gospodarski in mednarodni kriminal »prostovoljno« predala in z njihovimi predstavniki iz Johannesburga odletela v domovino. Zdi se, da tudi Danska ni (več) država, za kakršno smo jo imeli – zaposlenim v javnem sektorju gre očitno tako slabo, da se morajo tu in tam polastiti denarja, namenjenega najrevnejšim.

Smrtno nevarna Igra prestolov

Šestindvajsetletni Britanec Douglas Plumpton je zaradi umora nekaj let starejšega soseda dobil dosmrtno kazen. Res je, da ljudje pod roko zlikovcev po svetu umirajo vsak dan, a ta primer je poseben. Plumpton je namreč 32-letnika na njegov rojstni dan ubil s starodobnim mečem, ki ga je sicer uporabljal kot navdih za pisanje fantazijskega romana. Zgodbi, ki jo je povedal tako reševalcem kot policiji, porota ni verjela. »Če bo umrl, si je za to kriv sam,« je prostodušno povedal v klicu na 112, medtem ko je njegova žrtev pred njim izkrvavela. »Rasta Jack«, kakor morilec rad vidi, da se ga naslavlja, se je zagovarjal s samoobrambo, saj naj bi ga sosed prvi napadel z nožem. Dvojica se je sicer sprla zaradi dolga, ki je nastal zaradi mamil. Ker mu je bil sosed dolžan okoli 150 evrov, mu je krvnik razbil sprednjo luč na avtomobilu, spor pa se je končal krvavo. Plumpton, sicer velik navdušenec nad fantazijsko sago Igra prestolov, bo tako v zaporu najmanj 19 let, tako da ima več kot dovolj časa, da napiše svoj roman. Le meča v celici ne bo mogel več uporabljati za navdih.