Panika zaradi maka

V ponedeljek zjutraj je zaposlene na Zavarovalnici Sava v Mariboru prestrašil črn prah, ki se je vsul iz pisemske pošiljke. Policisti so iz stavbe evakuirali okoli 400 oseb, 20 pa jih celo zadržali v karanteni. Popoldne je bilo že znano, da snov ni nevarna. In za kaj je šlo? Po pisanju kolegov z Večera je bil v kuverti, ki je prišla iz restavracije Mak, službeni dokument, črna snov, ki je povzročila paniko, pa običajna zrna maka. Lastnik restavracije se je za povzročitev težav opravičil, naslednjič pa bo verjetno dvakrat premislil, preden bo pošiljke obogatil s tovrstnimi malenkostmi.

Z vozičkom proti sekiri

V okolici Lenarta sta se pred tednom dni sprla soseda. Policisti razloga niso ovekovečili, so pa sporočili, da sta 62- in 59-letnik sprva obračunala z besedami, nato pa posegla po orožju. Starejši od njiju je proti sosedu začel mahati s sekiro, ta pa je prijel prvo reč, ki je bila v bližini – otroški voziček. Z njim se je uspešno ubranil številnih udarcev, jo je pa huje skupil kazalec na njegovi desni roki. Dvainšestdesetletnik bo moral za svojo vročekrvnost odgovarjati pred sodnikom, sosed pa si lahko voziček spravi kar v vitrino. Brez njega bi namreč poškodbe najverjetneje utrpel še kje drugje kot samo na prstu.

Zažgal prijatelja, potem z njim spil špricar

Zanimiva, tudi za vinorodne okoliše dokaj neobičajna zgodba, prihaja iz Zagreba. Dvainšestdesetletna prijatelja, v osnovi pivska kompanjona, sta za hrvaške medije opisala pripetljaj, ki je za trenutek zamajal njuno prijateljstvo. Matija je nekega dne namreč Milana polil z bencinom, nato pa ga zažgal. Kaj se je dogajalo pred tem in kako se je prepir sploh vnel, se ne spomni nobeden od njiju. »Nikoli se ne prepirava, verjetno je šlo le za pijanski nesporazum,« sta s kozarcem v roki opisala svoje 15 let trajajoče prijateljstvo. Ko je Matija Milana pogasil z jakno in vodo, sta s špricarjem nazdravila srečnemu razpletu zgodbe. Milan se je, preden so ga odpeljali v bolnišnico, zvrnil še v grmovje, od koder ga je (znova) rešil junaški prijatelj, ki je na koncu pristal v zaporu.

Oropal banko, da bi pobegnil pred ženo

Sedemdesetletni upokojenec iz Kansasa je bil tako zelo naveličan svoje žene, da je bil za pobeg od nje pripravljen žrtvovati tudi svobodo. »Raje grem v zapor, kot da bi bil še naprej doma s teboj,« ji je zabičal tik pred ropom lokalne banke, ki stoji le lučaj od policijske postaje. Pred soproginimi očmi je napisal listič, ki ga je bančnemu uslužbencu pomolil pod nos, z njim pa zahteval denar. Z okoli 2500 nabranimi dolarji je na može v modrem nato mirno počakal v avli. Njegov zagovornik je na sodišču razložil, da je rop upokojenca prej kot kriminal le »klic na pomoč«, saj da gospodu, ki v življenju ni kršil zakona, več let niso primerno zdravili depresije. Prisotni so se strinjali o milejši kazni, ki pa bo ostarelega roparja morda pahnila v še globlje brezno duševne bolezni. Namesto treh let zapora mu je sodišče namreč določilo nadzorovan hišni pripor in 50 ur družbenokoristnega dela. Tako bosta z ženo, od katere je skušal pobegniti, zdaj skupaj preživljala vse dneve in noči.

Rodila na meji

Na hrvaški strani mejnega prehoda Bregana/Obrežje je v torek potekala prava drama. Osemnajstletnica, ki je na avtobusu v spremstvu soproga, tašče in dveletnega otroka potovala iz Tuzle v Hamburg, je namreč dobila popadke. Na njeno veliko srečo je bilo zaradi napovedane gneče v službi več obmejnih policistov, od katerih je peterica zavihala rokave in mladenki priskočila na pomoč. Ko ji je odtekla voda, so vedeli, da gre zares. Namestili so jo za šoferjev sedež, preostale potnike pa premaknili v zadnji del. Na veliko srečo vseh so na enem od drugih avtobusov našli hrvaško zdravnico, še celo ginekologinjo, ki je panično dekle pomirila in po desetih minutah poroda na svet pomagala zdravi deklici. »Posteljico sem spravila v vrečko, popkovino pa zavezala s trakom s krpe,« je enega najbolj adrenalinskih dni v 25 let trajajoči karieri za hrvaške medije komentirala zdravnica.

Pripravila Tamara Krivec