Tulipani spadajo med lilijevke. Presenetil me je podatek, da so tulipani večinoma strupeni. Toksičnost je bolj prisotna v čebulicah kot listih in cvetovih ter lahko povzroča dermatitis. Priporočeno je, da pri sajenju čebulic uporabljate zaščitne rokavice. Oktober in november sta meseca, ko sadimo v vrtu čebulice tulipanov. To sem počel te dni. Tulipani zacvetijo ob koncu marca in aprila naslednje leto. Vedno pa se spominjam, kako me je pred nekaj leti moja okoljsko ozaveščena soproga opozorila, da mi na trati cveti zaščiteni močvirski tulipan, kar nekaj jih je bilo. Seveda je bil tudi izražen sum, da sem čebulice nezakonito prinesel z bližnjega Barja in jih skrivoma posadil. Vendar narod naš dokaze hrani. Med semeni v garaži sem k sreči našel vrečko s čebulicami nizozemskega proizvajalca z napisom Fritillaria meleagris. In s tem je bil dokazni postopek zaključen. Vseeno pa me preseneča, da nam tujci prodajajo čebulice močvirskega tulipana – lahko bi jih sami.

Močvirski tulipan ali logarica (Fritillaria meleagris) je v Sloveniji zavarovana domorodna rastlinska vrsta. Slovenija zavaruje vse rastlinske vrste, za katere obstaja možnost, da bodo na nekem območju izumrle. Logarica ima povešene cvetove s šestimi venčnimi listi v škrlatno rdečem vzorcu šahovnice, na Hrvaškem močvirski tulipan imenujejo kockavica. Močvirski tulipani rastejo na vlažnih rastiščih, pogosto v močvirnih predelih in na vlažnih travnikih. Zaradi pretiranega izsuševanja močvirij je vrsta v Evropi ogrožena.

Močvirski tulipan je izredno lepa rastlina. Nič čudnega, da jo najdemo v mnogih slovenskih občinskih grbih: Brezovica, Dobrovnik, Trnovska vas in Trzin. Le občina Ig je nedavno v grbu zamenjala tulipan s koliščarji.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).