Slovenija ima tri vinorodne dežele: Podravje (z okolišema slovenska Štajerska in Prekmurje), Posavje (z okoliši Dolenjska, Bizeljsko in Bela krajina) in Primorsko (z okoliši Goriška brda, Vipavska dolina, Kras in slovenska Istra). Rdeče sorte vina prevladujejo v Posavju in na Primorskem, bele sorte pa v Podravju.

V Sloveniji pridelamo precej vina, vendar ga sami tudi veliko popijemo. Vina po kakovosti delimo na namizna, kakovostna in vrhunska. Ločijo se po sladkorni stopnji in vsebnosti skupnih kislin. Postavljen pa je pogoj, da se le vrhunskih vin ne dosladkava. Po nekaterih statistikah povprečna Slovenka ali Slovenec popije skrb zbujajočih 40 do 50 litrov vina na leto. Po tem podatku smo uvrščeni na četrto mesto na svetu.

Vina vsebujejo nekaj nad 10 odstotkov etilnega alkohola, C

2

H

5

OH, ter vinsko in jabolčno kislino. Preostalo je voda z minerali. Kot kemika me je pri vinu zanimalo dvoje. Pri kateri temperaturi vino zamrzne in zakaj se pojavijo v mrzlem rdečem vinu drobni, svetleči kristali? Odgovor na prvo vprašanje je enostaven. Vino je vodna raztopina alkohola in raztopine imajo nižje zmrzišče kot voda. Enostavno se da izračunati, da vino v steklenici zamrzne pri temperaturah od –5 do –6 stopinj Celzija. V steklenici nastane tekoča, plundri podobna zmes ledenih kristalov in alkohola. V hladnem rdečem vinu pa se lahko izločijo majceni kristali kalijevega kislega tartrata. Če se kristali združijo na dnu ali na zamašku, govorimo o vinskem kamnu. V vinu je namreč nekaj vinske kisline, njene soli so tartrati. Vinska kislina je namreč prisotna v grozdnih jagodah. In nastanek kristalčkov v hladnem vinu je samo dokaz, da je bilo vino res narejeno iz grozdja!

Če sklenemo. Vino v zmernih količinah (do 1,5 decilitra na dan) po nekaterih raziskavah lahko deluje zdravilno. Je pa tudi zelo hranljivo. Enemu decilitru rdečega vina ustreza približno 70-80 kcal. Večje množine popitega vina pa so zdravju dokazano škodljive in povečujejo verjetnost bolezni srca in jeter. Povečajo pa tudi verjetnost nesreč in so vzrok za porast alkoholizma. In vprašanje za bralce: kaj pomeni oznaka PTP na nekaterih vinskih etiketah?

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).