Zračni tlak je posledica teže ozračja. Ta pritiska na površje zemlje in je v vseh smereh enak. Četudi so zdaj barometri (to je priprava za merjenje zračnega tlaka) vsem dosegljivi, lahko slabo vreme napovemo tudi sami, na primer z neprijetnim vonjem iz cestnih kanalov, veliko aktivnostjo mravelj na mravljiščih ali pa bolečino zaceljenih zlomov kosti.

Če vam je uspelo prebrati do tega poglavja, boste šele zdaj prav razumeli naslov prispevka. Napovedovalo se je namreč slabo vreme in na obisku pri nas sta bili hčeri. Nenadoma me opozorita, da v zgornji kopalnici neznosno smrdi (kemiki sicer uporabljamo izraz neprijetno diši). Seveda je bil oče pozvan, da nadlogo takoj odpravi. Starejši imamo pač določene izkušnje. Natočil sem vodo v lonec in jo vlil v talni sifon v kopalnici in tako ustvaril vodno zaporo. Kopalnice nekaj časa nismo uporabljali in talni sifon je bil izsušen – vodna zapora v njem ni več delovala. Ob znižanem zračnem tlaku je v notranjosti kanalizacijskih cevi ali greznice višji tlak, ki se potem izenačuje z zunanjim tlakom. Talni sifon v kopalnici ni samo izhod v sili v primeru poplav, ampak z vodno zaporo preprečimo izhod plinov iz kanalizacijskega omrežja v kopalnico.

Sifon je zakrivljen ali posebno izdelan del cevi (koleno), kanala ali sanitarne opreme (straniščna školjka, bide, umivalnik, tuš, pomivalni stroj, klimatska naprava in podobno), ki ima vodno zaporo. Vodna zapora prepreči prehod plinov neprijetnega vonja iz kanalizacije v stanovanje. Po izpiranju ostane v kolenu cevi čista voda, ki na osnovi veznih posod tvori zaporo. Vse hišne sanitarne naprave imajo sifon. Tudi v vodnih podzemnih jamah se jamarji srečujejo s sifoni.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).