Startup JobUFO ponuja spletno in mobilno platformo kot storitev (Software as a Service), namenjeno mladim kandidatom pri iskanju službe oziroma možnosti, da dajo o sebi pravi (profesionalni) vtis. Storitev poenostavlja postopek prijave in optimizira komunikacijo med kandidatom in delodajalcem. Z uporabo najsodobnejših tehnologij jobUFO omogoča svojim uporabnikom, da svojo prijavo oziroma profesionalni profil oblikujejo kot videoaplikacijo. Platforma oziroma aplikacija vključuje format za oblikovanje poklicnega življenjepisa in možnost snemanja ter nalaganja videoposnetka. Prijavni format jobUFO je mogoče uporabiti oziroma poslati kjer koli na spletu, na primer na zaposlitveno podstran podjetja ali spletni razpis za delovno mesto.

Mobilna oziroma spletna storitev razbremenjuje iskalce zaposlitve, podjetjem pa ponuja dobro priložnost za povezovanje s talenti. Kandidati lahko v Nemčiji z mobilnimi videoaplikacijami kandidirajo že za več kot 70.000 delovnih mest pri znanih in velikih delodajalcih, kot sta Deutsche Bahn in Lufthansa, na ta inovativen način pa se je povezalo že več kot 25.000 prosilcev in podjetij.

Idealno za uporabnike družbenih mrežij

Vse se je začelo pred dvema letoma v berlinskem zagonskem podjetju JobUFO s preprostim vprašanjem o prijavah na delovna mesta: Če jih nihče ne prebere, zakaj se siliti, da bi jih sploh pisali? »Trg kadrov je preobremenjen z informacijami in orodji za zaposlovanje,« pravi soustanovitelj in izvršni direktor JobUFO Thomas Paucker. »Zelo težko je najti najboljši postopek prijave za službo. Vsi pišejo enaka motivacijska pisma in s prijavo je težko ustvariti pravi prvi vtis. V podjetjih motivacijskih pisem praktično ne prebirajo, saj vedo, da jih lahko namesto kandidatov pišejo druge osebe. Daljši ko je postopek zaposlovanja, večja je možnost, da kandidat ni izbran.« Tako so v JobUFO začeli iskati boljšo alternativno možnost in prišli do aplikacije, ki z uporabo videoposnetka daje več informacij kot motivacijsko pismo oziroma stari dobri dopis na papirju.

Aplikacijo večinoma uporabljajo mladi med 14. in 25. letom starosti, ki iščejo bodisi vajeništvo, delo s krajšim delovnim časom, pripravništvo ali pa delo ob študiju. Kot izkušeni uporabniki snapchata, youtuba, instagrama in podobnih aplikacij večinoma nimajo težav s pripravljanjem videoposnetkov. »Naša tehnologija ponuja tudi način za vključevanje beguncev na trg dela in oblikovanje vloge, ki dokazuje njihovo jezikovno znanje, s tem pa pomaga pri zmanjševanju predsodkov,« pravijo v podjetju JobUFO, ki se trenutno kali v Microsoftovem berlinskem pospeševalniku.

Videoaplikacija je prihodnost

Mobilna aplikacija in spletna različica jobUFO omogočata prosilcem, da hitro ustvarijo »standarden« delovni življenjepis v kombinaciji z največ 30-sekundnim videoposnetkom (ki ga uporabnik pripravi s pomočjo vodenega postopka na platformi). Aplikacije s platforme jobUFO prek grafičnega vmesnika neposredno prenesejo v sistem za sledenje aplikacij v tarčnem podjetju. Paucker pravi, da je najpomembnejša naloga njihove aplikacije, da posreduje dober prvi vtis takoj, ko prijavo v podjetju prejmejo in pogledajo. »Kadrovska služba v podjetju dobi na tak način več zanesljivih prijav brez spreminjanja svoje vsakodnevne rutine,« pravi izvršni direktor JobUFO. »V podjetju vidijo videoposnetek in preverjene podatke prosilca neposredno v svojem sistemu upravljanja prijav. Tak, za obe strani preprost postopek nas spodbuja k širjenju tega modela,« pravi Paucker.

In kaj dobijo kandidati? Priporočila, ki temeljijo na zbirkah velikih količin podatkov (big data), skoraj povsem samodejno vodenih v njihovem celotnem delovnem obdobju. »Komunikacijo med iskalci zaposlitve in zaposlovalci čim bolj avtomatiziramo tudi zato, da bi se lahko bolj osredotočili na glavni cilj: zapolnitev prostega delovnega mesta z najustreznejšo osebo, ki si želi konkretnega delovnega mesta,« pravi Paucker.

V dveh letih od ustanovitve so v startupu v svojo bazo strank pridobili več kot 30 znanih podjetij, ki delujejo v Nemčiji, poleg že omenjenih Deutsche Bahna in Lufthanse tudi energetskega velikana Evonik, verigo supermarketov Edeka ter podjetji Hertz in Ikea. V letošnjem letu je bilo ustvarjenih že več kot 60.000 videoprijav za delo. V JobUFO so sredi oktobra zbrali dva milijona evrov semenskega kapitala, ki ga bodo uporabili za nadaljnjo rast zagonskega podjetja.