Slovenija bo letos dobila 16. obrtnika leta in že 25. podjetnika leta. Prestižni priznanji, ki ju podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), bosta prejela tista posameznika, pri katerih je strokovna komisija prepoznala izjemne poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. Namen obeh priznanj je dvigovanje ugleda obrtnih poklicev, obrtne in podjetniške dejavnosti ter njenih nosilcev. Obenem želijo pri OZS spodbujati odličnost in kakovost obrtniških ter podjetniških storitev in izdelkov. Na dogodku bodo podelili še mojstrske diplome 30 mojstrom in mojstricam ter se poklonili najstarejšemu obrtniku oziroma obrtnici.

Inovativna orodjarja in tradicionalno-trendovska gostinka

Za obrtnika leta 2018 so nominirani Miran in Robert Klančar (Oroklan) ter Mojca Trnovec (Gostilna Mihovec).

Brata Miran in Robert Klančar nadaljujeta tradicijo orodjarstva, ki jo je začel njun oče, danes pa se v podjetje postopoma vključuje že tretja generacija. Proizvodnjo drobnih kovinskih predmetov so sčasoma opustili in se v celoti posvetili orodjarstvu. V trebanjskem Oroklanu nenehno posodabljajo svoj strojni park, kar jim omogoča, da obvladujejo in zagotavljajo izdelavo najzahtevnejših orodij, ki so v večini namenjena uporabi v avtomobilski industriji.

Mojca Trnovec je vodenje več kot 160 let stare družinske gostilne prevzela pred osmimi leti. Gostilna Mihovec je edina gostilna v Sloveniji, ki je v sezoni samooskrbovana z vso zelenjavo in žitom. Trnovčeva se trudi, da njihova kulinarična ponudba sledi trendom, a se hkrati zaveda, da je zgolj to za razvoj gostinstva in turizma na podeželju premalo. Njeni načrti so usmerjeni v projekte, ki bodo turistom ponujali neklasična doživetja, pristne zgodbe, višjo kakovost, butičnost, inovativnost in predvsem lokalnost.

Štirje kandidati za podjetnika leta 2018

Nominiranci za podjetnika leta 2018 so Peter Pišek (Pišek & HSF Logistics), Andrej Poglajen (Trgograd), Mitja Sojer (Sojer frizersko kozmetično podjetje) in Janez Škrabec (Riko).

Janez Škrabec, ustanovitelj in direktor podjetja Riko, je v slovenskem prostoru poznan in večkrat nagrajen menedžer. Njegove voditeljske veščine, podjetniški duh in vrednote, ki jih vpeljuje v posel, so Rika popeljale na pot uspešnega in trajnostno naravnanega podjetja. Slednje ponuja celovite rešitve za uvedbo modernih, učinkovitih in okolju prijaznih tehnologij v različnih industrijah ter na področju energetike, okoljevarstva, logističnih sistemov in gradbeništva. Škrabec s pokroviteljstvom kulturnih, umetniških, športnih in izobraževalnih dogodkov spodbuja razvoj na vseh področjih.

Z gradbeništvom in inženiringom se med drugim ukvarjajo tudi v litijskem podjetju Trgograd pod vodstvom Andreja Poglajna. Od malega gradbenega podjetja, ki je delovalo predvsem v lokalnem okolju, so dinamično rasli in poskušali ponujati tudi najkompleksnejše projekte s področja gradbeništva, gradbenih strojev in gradbenih izdelkov. Danes v Trgogradu skrbno in zanesljivo izvajajo dela na področjih visokih in nizkih gradenj, asfaltiranja, projektiranja in inženiringa, predelave gradbenih odpadkov, proizvodnje gradbenih materialov in vzdrževanja cest. Naročnikom s pomočjo strokovnega kadra in tehnoloških rešitev zagotavljajo kakovostne storitve, doslednost, prilagodljivost ter izvedbo v dogovorjenem roku.

Od posebnih prevozov do ustvarjanja trendov

V podjetju Pišek & HSF Logistics, ki ga vodi lastnik in direktor Peter Pišek, opravljajo vse vrste prevozov – od blaga, občutljivega za temperaturno, posebnih prevozov visečega mesa, rož, hkratnega prevoza blaga z različnimi temperaturnimi stanji do hitrih prevozov, ki zahtevajo dvojno posadko, in prevozov farmacevtskih izdelkov. Strategija podjetja je oprta na izkušnje mednarodnega logističnega podjetja HSF Logistics, hkrati pa je naravnana k storitvam po zahtevah naročnika. V podjetju, ki razpolaga s 50 najsodobnejšimi vozili, želijo postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev. Konkurenčno prednost pa gradijo v hlajenih skladiščnih prostorih na Nizozemskem in v Nemčiji ter v novozgrajenem logističnem centru na Lopati pri Celju.

Direktor in ustanovitelj podjetja Sojer, frizersko kozmetično podjetje, Mitja Sojer, je v sodelovanju z mladimi, nadarjenimi in ambicioznimi frizerji oblikoval blagovno znamko Mič Styling. Ta je danes sinonim za sodobno oblikovanje las. Poslovno uspešno in strateško usmerjeno podjetje deluje globalno in svojo dejavnost nenehno razvija. Mič Styling akademija in Mič Styling Paul Mitchell šola zagotavljata nenehen razvoj in ustvarjanje novih modnih smernic. Leta 2000 so na trg postavili še blagovno znamko SIMPLE in odprli prvi salon v tujini. Danes ima skupina, skupaj s franšizami, sto delujočih salonov po Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in na Češkem, v njih pa je zaposlenih okrog 600 frizerjev.