Nominiranci za obrtnika leta 2019

Aleksander Gorečan Penzel

»Osebno mislim, da je komisijo prepričala naša drugačnost v primerjavi z drugimi slikopleskarji. Z dekorativnim slikopleskarstvom in obdelavo štukatur se v Sloveniji ukvarja žal zelo malo obrtnikov. Mogoče so opazili tudi, da oba s sinom Petrom pri delu uživava oziroma sva že kar malo obsedena.

Že po naravi sem večni optimist, tako da sem kljub napovedanemu ohlajanju gospodarske rasti prepričan, da se kvalitetni obrtniki v vseh panogah nimamo česa bati. Zase bi lahko rekel, da sem dosleden, vztrajen, in če nekaj obljubim, obljubo držim. Doma smo bili vzgojeni, da beseda nekaj velja in obljuba dela dolg.

Obrtnike najbolj zaznamujejo ročne spretnosti in predvsem kvaliteta. Obrtnik, ki ima te kvalitete, ima zagotovo svetlo prihodnost. Prepričan sem, da bo kvaliteten obrtnik vedno bolj iskan in tudi vedno bolj cenjen. Verjetno so že minili časi, ko so nam govorili, uči se, da ti ne bo treba delati.«

Gorazd Kocbek Oljarna Kocbek

»Oljarna Kocbek letos praznuje 90 let nepretrganega delovanja. Ponosen sem, da se tradicija prenaša iz roda v rod. Kolikor mi je znano, na naših tleh ni oljarne s takšno družinsko tradicijo, ki bi se obdržala toliko let in gradila zgodbo predelave bučnega olja, na kar smo še posebej ponosni. Vedno poudarjam, da to ni le naše delo, ampak naš način življenja.

Naša tradicija, znanje, strast in ljubezen se odražajo v naših izdelkih, po katerih posegajo številni kupci z vsega sveta. Naše izdelke lahko najdete povsod, od domače kuhinje do restavracij z Michelinovimi zvezdicami ali denimo restavracije At.Mosphere v Dubaju.

Obrtniki delujemo v manjšem obsegu in imamo tudi manj zaposlenih. Dnevno se borimo, da ohranjamo stik z okoljem, v katerem delujemo, razvijamo produkte in se prilagajamo željam kupcev.«

Stanislav Smrkol Gostilna in picerija Furman

»Izbor za obrtnika leta je potrditev, da sem se v minulih tridesetih letih pravilno odločal. Skušal sem čim bolj ohraniti zgodovino naših prednikov. Turisti iščejo doživetja, avtentične zgodbe in predvsem lokalnost. Skozi celotno obdobje obstoja se dejavnost posodablja in širi v sodelovanju z lokalnim okoljem in društvi, z delitvijo znanja in izkušenj, s komunikacijo in kakovostno opravljenim delom.

Za dolgoročni obstoj in razvoj obrtništva je pomembno združevanje v stanovske organizacije. Obrtniška dejavnost v Sloveniji, družinska podjetja so premalo cenjena. Obrtniki so relativno majhno volilno telo. Politika je vedno obljubljala, a bolj malo naredila.«

Nominiranci za podjetnika leta 2019

Iztok Stanonik Polycom

»Zaposleni mi pravijo, da sem rojen podjetnik, da sem iznajdljiv in drzen, a hkrati srčen in pravičen. Sam bi rekel, da sem optimist, veliko tvegam, sem delaven in pogumen, rad potujem in uživam v življenju. Zame ključne prelomnice so bile: vstop na trg avtomobilske industrije in pridobitev vseh certifikatov, odprtje podružnice v Črnomlju, gradnja poslovno-proizvodnega objekta v Poljanah… Najbolj sem ponosen, da mi je uspelo zgraditi tim in ekipo, s katero si zaupamo in delamo prave stvari.

Podjetnike zaznamujejo spremljanje trendov, iskanje novih priložnosti ter ustvarjanje pogojev za kakovostno delo in zadovoljstvo zaposlenih ter stalna bitka s časom.«

Helena Krevh Zorec Neonart

»Družba Neonart je že ves čas obstoja družinsko podjetje. Naša družba ima specifično, individualizirano proizvodnjo izdelave reklamnih napisov, kar predstavlja precejšen izziv, a kljub temu zelo dobro tehnološko podprto in avtomatizirano.

Sem optimistka, v vsaki situaciji poiščem dobre stvari. V prvi vrsti pa sem človek, oseba s srcem, vrednote, kot so poštenje, zaupanje in odgovornost, mi veliko pomenijo. Že v mladosti sem sanjala o lastnem uspešnem podjetju, delu, ki me bo veselilo. Sanjala sem za tisti čas nedosegljive cilje, za našo družbo nedosegljive kupce, zaposlene… Cilje sva z možem počasi, korak za korakom, uresničevala, in vsak pride ob pravem času.

Podjetniki smo ljudje, ki smo sprejeli podjetništvo kot način življenja. Smo vztrajni, kar naprej iščemo nove izzive, si postavljamo nove cilje, znamo si postavljati prioritete, smo dinamični, fleksibilni, drzni, upamo si tvegati, predvsem pa nimamo delovnega časa.«

Peter Podlunšek Mediocop

Njegov svetovljanski duh in odprtost sta odsev strasti do letenja, ki ne pozna geografskih meja ter se povzpne nad lokalne miselne vzorce.

Letošnje leto je podjetje Medicop prelomno zaznamovalo s selitvijo v nove poslovne in proizvodne prostore. Generalni direktor Peter Podlunšek je julija 2018 smelo zastavil načrte, in vztrajno zasledovanje cilja se je obrestovalo, saj so največjo celovito investicijo v zgodovini podjetja uspešno zaključili v pičlih dvanajstih mesecih. Sodobna zasnova in organiziranost vsebinskih sklopov v objektu sta izraz njihove poslovne filozofije.

Vizija podjetja Medicop je ustvarjati izjemne rešitve na področju medicinske opreme in specializiranih vozil, ki rešujejo življenja.