»Sliši se, kako izvedenec za sodno medicino drugim svetuje, naj poslušajo glasbo, ko bodo rezali truplo. Opazi se, da uživa,« je dejal minister v intervjuju, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

»Rad razkosava ljudi. Ogabno je,« je dodal.

V turških medijih so že pred tem zaokrožile podrobnosti posnetkov. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v sredini novembra potrdil, da so pridobili posnetke umora, a ni podal podrobnosti.

Cavusoglu v intervjuju ni želel razkriti, kako so prišli do posnetkov. »Obveščevalne službe na razkrivajo svojih virov,« je dejal. Potrdil pa je, da je poslušal posnetke in da so Hašokdžija ubili v sedmih minutah. »To je bil naklepni umor,« je dodal.

V intervjuju je še dejal, da Turčija od Savdske Arabije še vedno ni prejela informacij o lokalnih sokrivcih, ki so savdski ekipi morilcev pomagali pri kaznivem dejanju, niti kje je Hašokdžijevo truplo, piše na spletni strani nemškega časnika.

Cavusoglu brez trdnih dokazov ne želi govoriti o odgovornosti

Čeprav ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, pa Cavusoglu ni želel o tem govoriti brez dokazov. »Brez dokazov, ne bom rekel nič,« je dejal.

Potrdil pa je, da sta savdski prestolonaslednik in Erdogan po telefonu spregovorila o srečanju, ki bo predvidoma na vrhu G20 ta teden v Argentini. Erdogan je sicer mnenja, da je naročilo umora prišlo iz najvišjih savdskih krogov.

Savdskega novinarja Hašokdžija, ki je pisal za Washington Post, so 2. oktobra umorili na savdskem konzulatu v Carigradu Savdska Arabija je sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi ostrega kritika prestolonaslednika, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da so ga savdski agenti ubili »po nesreči«.

Preiskovalci posmrtnih ostankov Hašokdžijevega trupla še niso našli. O tem, kaj se je zgodilo z njim, obstaja več različic, turške oblasti pa trdijo, da so ga Savdijci razkosali in razgradili v kislini.