Vodstvo jeseniških hokejistov je po slabem letu dni in pol s položaja glavnega trenerja članskega moštva odpustilo Gabra Glaviča, ki v novi sezoni ni ponovil dosežkov iz minule zime. Za Glaviča je bil usoden boleč nedeljski poraz na tivolskem ledu, kjer je Olimpija z golom v zadnji minuti še četrtič zapored premagala večnega tekmeca.

Glavičeva zgodba z jeseniškimi hokejisti je dosegla vrhunec v prejšnji sezoni, ko so železarji osvojili dvojno slovensko krono. Posebej odmevna je bila serija rekordnih trinajstih zmag proti Olimpiji, v alpski ligi pa se je moštvo ustavilo v polfinalu. Jeseničani so zasloveli z ustvarjalno, hitro in napadalno igro, s katero so lomili nasprotnike predvsem v zadnjih dvajsetih minutah. Glavič se je izkazal z umirjenim in analitičnim pristopom, obenem so se pod njegovo taktirko uveljavili številni mladi hokejisti. Zapletati se je začelo letos spomladi, ko so Jesenice šele v drugem poskusu dobile operativno vodstvo z Anžetom Pogačarjem na čelu. Glavič je ostal na trenerski klopi, a je izgubil ključne igralce v branilskih vrstah, ki so ob negotovih razmerah v klubu našli izzive drugod.

»Naša klop je že vso sezono prekratka. Ko se je predsednik odločil, da bo vztrajal na položaju, sem začel iskati nadomestitve za številne odhode, a jih nisem dočakal. Pred tednom dni so mi rekli, da je nove igralce težko dobiti, nazadnje pa so govorili, da klub nima dovolj denarja za okrepitve,« je Gaber Glavič po zadnjem porazu z Olimpijo ob robu tivolskega igrišča odgovoril na vprašanje Dnevnika glede primanjkljaja v igralskem kadru. Železarji so po odhodu branilcev Aleksandra Magovca, Mihe Logarja in Davida Planka izgubili stabilnost v igri, kar je privedlo do številnih porazov tudi proti slabšim nasprotnikom. Jesenice so v tej sezoni med drugim izgubile v celinskem pokalu s Crveno zvezdo, proti Slaviji so se komajda rešile šele po izvajanju kazenskih strelov, Olimpija na derbijih niza zmago za zmago…

Glavič pravi, da odhoda z jeseniške klopi ne bo komentiral do uradne prekinitve pogodbe. Na zagovoru pri vodilnih funkcionarjih kluba je bil že prejšnji mesec, ko je Olimpija v Podmežakli s 4:0 odpihnila železarje. »Že takrat smo razmišljali, ali smo sploh na pravi poti, a smo se odločili za nadaljevanje zgodbe z istim trenerjem. Vmes so se zgodili novi porazi. Ker ni rezultatov, obenem pa nismo zadovoljni niti s sedmim mestom v alpski ligi, smo se odločili za menjavo trenerja,« je razloge za kadrovski premik pojasnil predsednik kluba Anže Pogačar. Glavič je v zadnjem obdobju izgubljal zaupanje tudi pri navijačih. Nanj letijo očitki, da je prehitro odslovil hokejiste, ki po odhodu iz Podmežakle prispevajo dodano vrednost v Olimpiji ali na tujem. »Trener je imel na razpolago kar nekaj igralcev, a nihče ni bil primeren. Pripeljali smo dva tujca. Trener je v celoti sestavil ekipo, za katero odgovarja. Nemogoče je, da bi imeli v moštvu deset branilcev,« dodaja Pogačar.

Jeseničane bo ta teden na domačih preizkušnjah alpske lige proti Zell am Seeju in Feldkirchu vodil dosedanji pomočnik Aleš Burnik, ki spada med najbolj izobražene slovenske hokejske trenerje, a doslej še nikdar ni samostojno vodil članske ekipe. Če se bo izkazal, mu bodo na Jesenicah podaljšali pogodbo, saj je ponudba med domačimi trenerji zelo skopa. Burnik od letošnje sezone opravlja tudi funkcijo selektorja slovenske reprezentance do 20 let.