Hokejisti Olimpije po seriji štirih zaporednih zmag proti Jesenicam vse bolj utrjujejo prevlado na slovenskih ledenih ploskvah. Ljubljanska zasedba je bila boljša avgusta na poletni ligi na Bledu, septembra je dobila finale slovenskega pokala, oktobra je v Podmežakli slavila v sklopu alpske lige, sinoči pa je bila v dramatičnem zaključku obetavnega derbija pred 2800 obiskovalci uspešnejša tudi na tivolskem ledu. Olimpija je proti železarjem, ki so zaigrali tudi s povratnikom po poškodbi Rodmanom, prekinila več kot dve leti in pol trajajoč niz brez zmage v domači dvorani.

Jeseničani so pripotovali v Ljubljano po napornem sobotnem gostovanju v Kitzbühlu, kjer so že zaostajali s tremi goli, a vendarle izsilili podaljšek, v katerem pa jim je zmanjkalo moči. Olimpija je bila bolj spočita, saj se je ves teden brez obveznosti v alpski ligi pripravljala na večnega nasprotnika in uvodoma izkoristila svežino. Ljubljanski kapetan Mušič je po izdelani akciji udarnega napada iz prve resne priložnosti povedel domače v vodstvo. Olimpija je bila agresivnejša in bolj organizirana kot Jesenice, ki so bile premalo ustvarjalne tudi ob številčni prednosti na ledu. Ko niti po šestih minutah z igralcem več ni bilo gola v ljubljanski mreži, je Olimpija po navalu na jeseniška vrata povišala prednost prek Koblarja.

Olimpija je imela Jeseničane skorajda že na tleh, a jo je presekala začetniška napaka z igralcem več. Glavič je pobegnil proti gostujočemu golu in izsilil kazenski strel, ki ga je unovčil Kalan. Železarji so se zbudili iz strelskega sna in nizali nevarne akcije, da so se domačim zatresla kolena. Slovenski prvaki so izenačili še pred drugim odmorom, ko je zadel Brus, a nemara bi morali sodniki priznati tudi Kalanov zadetek, ki so ga razveljavili zaradi visoke palice. Jeseničani so pobudo nadaljevali tudi v zadnji tretjini in jo po golu Tavžlja kronali s prvim vodstvom. Olimpija je krenila na vse ali nič in dobila vse. Mušičev zadetek za izenačenje je derbi zasukal v novo dimenzijo, končni udarec Jeseničanom pa je v zadnji minuti zadal Rajsar, ki je imel veliko sreče, da se je plošček od pleksi stekla odbil ravno na njegovo palico pred golom.

Ljubljansko občinstvo je s stoječimi ovacijami pozdravilo igralce v zelenih dresih, ki so po prihodu v garderobo še enkrat zadrsali na led. »Derbi je bil nervozen. Izkazalo se je, da ne zadostuje niti vodstvo z dvema goloma prednosti. Do zadnje sekunde se nismo predali. Gledalci se vračajo v Tivoli, tokrat so videli dober hokej. Igralci me navdušujejo že vso sezono. So zelo homogena ekipa, zato sem zelo ponosen, da sem lahko njihov trener,« je komentiral vodja ljubljanske klopi Jure Vnuk. Njegov tekmec na jeseniški strani Gaber Glavič že od začetka sezone poudarja, da ima na razpolago premalo branilcev. »Igramo s skrajnimi močmi. Iz Kitzbühla smo prispeli ob tretji uri zjutraj, a se moramo navaditi na takšen razpored. V obrambi nismo nadomestili nobenega igralca, zato težje organiziramo napade. Olimpija je do potankosti skopirala našo igro iz minule sezone, saj ima široko klop, pri nas pa ni denarja za nove igralce,« je komentiral Gaber Glavič.