Hokejisti Jesenic in Olimpije bodo po slabem mesecu dni znova prekrižali palice in se udarili za državno lovoriko. Branilci naslova iz Podmežakle so v vlogi favorita, saj so v tej sezoni dobili že rekordnih deset medsebojnih tekem. Nasprotnika bosta serijo odigrala na tri zmage, finalna premiera bo nocoj ob 20. uri na Jesenicah.

Glavič: Pripravljeni smo na vse

Jeseničani so postali specialisti za premagovanje Olimpije, ki je v četrtfinalu alpske lige padla brez dobljene tekme. Železarjem je na poti do finala proti Rittnu zmanjkalo izkušenj in natančnih strelov na italijanska vrata, a so se od tekmovanja poslovili z dvignjeno glavo in dolgim aplavzom domačega občinstva. Trener Gaber Glavič je v zadnjem tednu dni brez tekem poskušal spočiti varovance in jih psihološko pripraviti na novo serijo z večnimi tekmeci. »Igralcem sem povedal, da morajo odmisliti dosedanje tekme z Olimpijo. Če bomo ponovili igro, ki nas je krasila v dosedanjem delu sezone, bomo ubranili naslov prvaka. Olimpija je v zadnjem mesecu dni zagotovo iskala rešitve, kako bi nas premagala. Mi bomo pripravljeni na vse,« je razložil Gaber Glavič.

V zadnjem tednu dni je imel na treningih razdrobljeno zasedbo, saj tretjina njegovega moštva vzporedno tekmuje v EBEL do 20 let. Mladi železarji so v finalu proti Sapi izsilili peto tekmo, ki bo jutri na Madžarskem. »Finalna serija mladih upov je prav dinamična. Del našega članskega moštva je že precej utrujen, vendar izgovorov ni. Ker smo zrela in homogena ekipa, bi morali proti Olimpiji pokazati pravi obraz,« napoveduje jeseniški trener.

Vnuk: Želel sem ustvariti pritisk

Ljubljančani se želijo v finalu državnega prvenstva otresti slovesa poražencev. Potem ko je Jure Vnuk sredi januarja ob ustoličenju na trenerski položaj napovedal naslov prvaka, med četrtfinalom alpske lige pa Jesenicam zagrozil z vojno napovedjo, je zdaj previdnejši. »Številke govorijo zase. Jeseničani so favoriti, mi pa jih bomo poskušali presenetiti s hitrejšo igro kot doslej. Na prejšnjih tekmah sem želel tudi z izjavami ustvariti pritisk, motivirati igralce in navijače, vendar ni uspelo. Moje mišljenje se ni spremenilo, moramo pa stremeti k hitrejši igri,« pravi Jure Vnuk.

Olimpija ima težave na vratarskem položaju, saj je za igro pripravljen le Tilen Spreitzer. Njegova zamenjava Robert Kristan ima poškodovano koleno, Val Usnik je z reprezentanco do 18 let na prvenstvu v Rigi, medtem ko je Aljaž Oblak predolgo časa brez stika z ledeno ploskvijo. Vnuk pravi, da bo Olimpija »vse stavila na uvodno tekmo finala«. Potem ko so bili Ljubljančani v končnici alpske lige konkurenčni le na prvem in drugem obračunu, želijo formo stopnjevati in rasti iz tekme v tekmo. Olimpija bo za presenečenje v finalu potrebovala značajsko močno garderobo. Javnosti bi skoraj ušla informacija, da je prejšnji teden svojo opremo iz jeze predčasno pospravil napadalec Miha Zajc, a je po prespani noči preklical svojo odločitev o odhodu iz kluba. Vodstvo Olimpije se je že prijavilo v alpsko ligo za prihodnjo zimo, v kateri pa ljubljanski hokej zaradi pomanjkanja igralskega kadra ne bo več imel moštva v regionalnem tekmovanju EBEL do 20 let.