Uvodna tekma svetovnega pokala sezone 2018/19 v alpskem smučanju se je končala tako, kot se je končala olimpijska. Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen sta bila na severu Evrope razred zase. Na obeh progah sta Avstrijec in Norvežan dosegla najboljša časa, obakrat je bil za nekaj stotink hitrejši Hirscher, na prvi progi za sedem stotink, na drugi za dve stotinki. Najmanj je za najboljšima slalomistoma zaostal olimpijski prvak Šved Andre Myhrer, in sicer skoraj za sekundo in pol. Razplet na tretjem mestu zmagovalnega odra bi bil sicer drugačen, če se tik pred ciljem v zanko ne bi ujela Clement Noel in Viktor Muffat - Jeandet. Francoza, ki sta bila po prvi progi na tretjem in četrtem mestu, sta imela namreč na zadnjem vmesnem času zajetno prednost pred Myhrerjem.

»Zelo sem zadovoljen, saj sem se na smučeh počutil bolje, kot sem pričakoval. Zato sem lažje napadel, kar sem navsezadnje moral, če sem želel premagati Henrika. Vesel sem, da sem hiter na začetku sezone, saj to potrjuje, da sem poleti sprejemal prave odločitve,« se je 59. zmage v karieri veselil Marcel Hirscher. »Uspeli sta mi dve zelo dobri vožnji, a nobena popolna. Le s popolnostjo je v alpskem smučanju mogoče ugnati Marcela. Zadovoljen sem, ker sem blizu in ker vem, da imam še rezerve,« pravi Henrik Kristoffersen. »Imel sem nekaj športne sreče, saj sta Francoza odstopila in mi omogočila boljši start v sezono,« je priznal Andre Myhrer ter se razveselil podatka, da je s petintridesetimi leti, z desetimi meseci in s sedmimi dnevi postal najstarejši slalomist na tekmah svetovnega pokala, ki se je uvrstil na zmagovalni oder.

Spodbuden start Hadalina

Slovenska reprezentanca je v Leviju osvojila 13 točk svetovnega pokala, ki jih je osvojil Štefan Hadalin. Vrhničan je začel sezono najbolje do sedaj, saj v Leviju še nikoli ni osvojil točk svetovnega pokala. V slalomu je z 18. mestom dosegel svojo četrto najvišjo slalomsko uvrstitev. Po prvi progi je bil Hadalin dvajseti, na drugi pa je napredoval za dve mesti, čeprav je smučal slabše kot na prvi progi. Žan Kranjec je z visoko startno številko 82 za dobri dve desetinki zgrešil uvrstitev med najboljšo trideseterico.

»Štefan je imel do sedaj vselej težave z začetkom sezone – še takrat, ko je tekmoval v evropskem pokalu. Upam, da je z 18. mestom dobil dodatno samozavest, saj se je lahko prepričal, da bi bil lahko z malenkost boljšim smučanjem uvrščen celo precej višje. Zadovoljen sem z napredkom, ki ga je kazal skozi pripravljalno obdobje. Napredoval je v načinu smučanja in kaže konstantnost. Naloga trenerskega in spremljevalnega osebja pa je, da pripravljenost Hadalina prenese tudi na tekme,« pravi glavni slovenski trener v tehničnih disciplinah Klemen Bergant. »Pohvalil bi tudi Žana, ki je imel po Söldnu številne zdravstvene težave. Žal mu je malo zmanjkalo za preboj na drugo progo, a je dokazal, da je na pravi poti,« je sklenil Bergant in se s tekmovalcema odpravil v ZDA, kjer se bodo pripravljali na veleslalomsko preizkušnjo v Beaver Creeku.

Številni novi obrazi

Če se na slalomskem vrhu na začetku sezone ni veliko spremenilo, je bilo mogoče na moškem uvodu sezone videti številne nove obraze, ki so krojili mesta od desetega navzdol. Izpostaviti kaže Tanguya Nefa, ki danes praznuje 22. rojstni dan. Švicar je debitiral v svetovnem pokalu, izkoristil pa je solidno startno številko, ki si jo je priboril na tekmah severnoameriškega pokala, kjer se je v obeh tehničnih disciplinah redno uvrščal na zmagovalni oder. Nef je na prvi tekmi svetovnega pokala zasedel enajsto mesto, kar je spoštovanja vreden podvig. Prve točke svetovnega pokala si je z 20. mestom priboril tudi Albert Popov. 21-letni Bolgar je do sedaj od vseh prizorišč svetovnega pokala tekmoval le v Kranjski Gori in Söldnu, do uspeha kariere pa se je prebil s startno številko 75. Blizu prve uvrstitve med dobitnike točk je bil tudi Simen Ramberg Christensen. 25-letni Norvežan se je na prvi tekmi svetovnega pokala uvrstil med trideseterico, na drugi pa je odstopil.

Tudi Hrvati so spodbudno vstopili v novo sezono. Matej Vidović je namreč z 21. mestom četrtič v karieri osvojil točke svetovnega pokala. Najboljšo slalomsko formo pa so na začetku sezone pokazali Avstrijci, saj se jih je kar sedem uvrstilo na drugo progo, med njimi pet med najboljšo deseterico. Konec tedna se bo svetovni pokal v alpskem smučanju nadaljeval v Lake Louisu v Kanadi, kjer bodo svoje znanje predstavili tekmovalci v hitrih disciplinah.