V Leviju na Finskem se jutri začenja ženski slalomski del sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Slovensko izhodišče je slabše kot pred lansko sezono, saj je reprezentanca, ki jo vodi Denis Šteharnik, v minuli zimi naredila korak nazaj. Razveseljivo je sicer bilo, da se je med dobitnice slalomskih točk uvrstila tudi Meta Hrovat. Prvi slovenski adut ostaja Ana Bucik. Start prve proge bo ob 10.15, druge tri ure pozneje.

Slovenska reprezentanca je imela po uvodnem veleslalomu v Söldnu kratek odmor, prve novembrske dni pa je začela intenzivnejše slalomske priprave. V Levi so reprezentantke odpotovale v ponedeljek. V internih kvalifikacijah za četrto mesto na jutrišnji tekmi je bila Klara Livk hitrejša od Neje Dvornik, Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk pa so že imele zagotovljen nastop. Takoj po tekmi bo slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah odpotovala v Killington. Na vzhodu ZDA bosta namreč prihodnji konec tedna veleslalomska in slalomska preizkušnja.

Ana Bucik je v Söldnu po besedah Denisa Šteharnika smučala pod pričakovanji, a iz tega ni želel delati drame, saj je nosila visoko startno številko. »Upam, da sem se na novo opremo privadila tako dobro, da bom lahko z njo napadla že na prvi tekmi. Želim si uspešnejše slalomske sezone od lanske,« napoveduje Ana Bucik, ki je na svetovni slalomski lestvici na 22. mestu. Poleg menjave opreme, od Stöcklija se je preselila k Salomonu, je novost pri Ani Bucik še, da jo bo v tej sezoni na vseh prizoriščih spremljal oče Marko. Novogoričan je bil že prisoten na pripravah v Južni Ameriki in Söldnu. Takšna pravila dopušča Denis Šteharnik, saj meni, da reprezentanci pride prav vsaka podpora in roka na treningih, če se le ne vtika v strokovno delo.

Ženski slalomski vrh je bil v minuli zimi ozek. Razred zase je bila Mikaela Shiffrin, ki je osvojila kar 980 slalomskih točk. Precej več kot polovico vseh, s katerimi si je zagotovila drugi veliki kristalni globus. Poleg Američanke je odstopala še četverica – Švicarka Wendy Holdener, Švedinja Frida Hansdotter, Slovakinja Petra Vlhova in Avstrijka Bernadette Schild. Omenjena peterica je tekmicam puščala drobtinice. Spomnimo, da je lani uvodno preizkušnjo v Leviju presenetljivo dobila Petra Vlhova, po drugem mestu pa je bila v nadaljevanju sezone Mikaela Shiffrin praktično nepremagljiva. Z izjemo olimpijskih iger, saj v Pjongčangu presenetljivo ni ubranila olimpijskega slalomskega zlata iz Sočija. Prehitele so jo Frida Hansdotter, Wendy Holdener ter senzacionalno tudi Avstrijka Katharina Wallhuber.

»Preizkušnja v Leviju je zame ena najtežjih. Navadno v nogah nimam dovolj slalomskih kilometrov. Kako bo tokrat, težko rečem. Seveda bi si želela nove zmage, a imajo slalomske specialistke manjšo prednost,« pred prvo preizkušnjo sezone pravi Mikaela Shiffrin, ki je v tej sezoni favoritka tako za osvojitev velikega kristalnega globusa kot tudi slalomskega. V najkrajši disciplini alpskega smučanja je namreč dosegla že 32 zmag od skupno 43.

Med najboljšo deseterico sta se v Leviju od Slovenk do sedaj uvrstili dve alpski smučarki. Lani Ana Bucik z devetim mestom, kar je bila njena najboljša slalomska uvrstitev sezone. Štirikrat je bila med najboljšimi Tina Maze. Črnjanka je pred štirimi leti zmagala, pred petimi leti je bila tretja, še leto prej četrta, leta 2010 pa deveta. Ker zmagovalci v Leviju vsako leto dobijo severnega jelena, ga je Tina Maze leta 2014 v znak zmagoslavja poimenovala Viktor.