Drugo leto zapored bodo alpski smučarji prvo tekmo sezone dočakali v Leviju. Potem ko je zaradi slabega vremena odpadel veleslalomski uvod nad Söldnom, bodo moški v nedeljo tekmovali v slalomu na Finskem. Start prve proge bo ob 10.15, druge tri ure kasneje. Največ upov slovenska reprezentanca polaga v Štefana Hadalina, družbo na startu pa mu bo delal Žan Kranjec.

Mala slovenska reprezentanca je v Skandinavijo odpotovala v torek. Zaradi slabih vremenskih razmer po evropskih ledenikih teden dni po odpovedi Söldna ni bilo mogoče trenirati na snegu. Prejšnji teden je slovenska reprezentanca trenirala na Mölltalu, kjer je doživela vremenski špricer. Po vetru in megli je padal dež, proga pa je v drugi polovici tedna pomrznila, tako da je bilo mogoče pred odhodom v Levi opraviti kakovosten trening.

Glavni slovenski trener v tehničnih disciplinah Klemen Bergant verjame, da je slalomska pripravljenost takšna, da bosta lahko Hadalin in Kranjec uresničila svoje načrte. »Štefan bo nosil startno številko okrog 35, tako da bo imel lepe možnosti, da se uvrsti na drugo progo, na njej pa napade. Glede na vremensko napoved ne gre pričakovati, da bodo imele višje startne številke možnosti za uvrstitev med najboljših 30. Kljub temu je z nami potoval Žan Kranjec, saj je le tako lahko v tekmovalnem ritmu. Poleg tega je tudi njegova slalomska pripravljenost zadovoljiva,« z evropskega severa sporoča Klemen Bergant.

V pripravljalnem obdobju moška reprezentanca ni opravila veliko treninga s tekmeci. Trenirala je s Švedi ter v poletnih mesecih s Francozi in Italijani. »Menim, da je Hadalin pripravljen bolje kot lani. Proti koncu sezone je dosegel nekaj vidnejših uvrstitev, ponesrečil pa se mu je januar. Glede na to, da za najboljšo trideseterico ne zaostaja veliko, si vsi želimo, da bi se čim prej uvrstil vanjo in nosil boljše startne številke. Naš cilj je uvrstitev v finale svetovnega pokala, se pravi med najboljših 25,« verjame Bergant.

Ker je slalom v finalu svetovnega prvenstva v Areju odpadel, je zadnja preizkušnja pred prvo tekmo sezone potekala v Kranjski Gori. Na njej je bil kot vso sezono daleč najhitrejši Marcel Hirscher, najbolj pa se mu je približal Henrik Kristoffersen. S trinajstim mestom se je izkazal Štefan Hadalin, ki je za uvrstitvijo med najboljšo deseterico zaostal šest stotink. V skupnem seštevku je tretje mesto v slalomu dosegel Andre Myhrer, presenetljivi olimpijski prvak iz Pjongčanga. Štefan Hadalin je na enajstih preizkušnjah osvojil 35 slalomskih točk svetovnega pokala, kar je bilo precej manj, kot si je želel pred začetkom sezone. Poleg Kranjske Gore je s 16. mestom osvojil točke svetovnega pokala le še v Val d'Iseru.

Po tekmi v Leviju se bo slovenska reprezentanca nemudoma odpravila v ZDA, kjer se ji v Vailu in Copper Mountainu obetajo dobre razmere za trening. Na omenjenih prizoriščih namreč vlada prava zima. Slovenska moška reprezentanca v tehničnih disciplinah se bo pripravljala na veleslalom v Beaver Creeku. Veleslalomska forma bo namreč v naslednjih tednih zelo pomembna, saj bo vštevši odpadlo preizkušnjo v Söldnu, ki je prestavljena v Saalbach-Hinterglemm, v dobrem mesecu kar pet preizkušenj sezone.

Na tekme svetovnega pokala se vrača Felix Neureuther, ki je zaradi poškodbe izpustil olimpijsko sezono. Vprašanje je, koliko časa bo potreboval Nemec, da bo prekrižal načrte Marcelu Hirscherju in Henriku Kristoffersenu, ki sta vsaj pred začetkom sezone favorita tako za slalomski kot veliki kristalni globus.