Neureuther se je po hudi poškodbi kolena želel vrniti v karavano svetovnega pokala že na uvodu v sezono, na veleslalomu v Söldnu. Ženski veleslalom so izpeljali, moški pa je odpadel zaradi slabih vremenskih razmer.

Štiriintridesetletnik, ki si je raztrgal križne kolenske vezi novembra lani in zato izpustil večino prejšnje sezone, vključno z zimskimi olimpijskimi igrami, je pričakoval, da se bo karavani znova pridružil na slalomu v Božičkovi deželi. A je vrnitev Nemca postavljena pod velik vprašaj.

V sporočilu, ki ga je objavil na družbenem omrežju Instagram, je Neureuther podvomil o svojem nastopu na nedeljskem slalomu. V dokaz je pripel fotografijo ovite desnice, kako jo v ambulanti oskrbuje medicinska sestra.

»Izpahnil in zlomil sem si palec. Očitno bom potreboval operacijo, ko se bom vrnil domov. Ne vem, kako bom tekmoval v nedeljo, a bom poskusil,« je zapisal Neureuther.

V soboto na štartu ženske, v nedeljo moški

V Leviju na Finskem se bodo v soboto najprej pomerile alpske smučarke. V prvi trideseterici nastopajočih bo možno spremljati Ano Bucik in Marušo Ferk, z malce višjimi štartnimi številkami pa se bosta na progo podali še Meta Hrovat in Klara Livk, ki je v internih kvalifikacijah ugnala Nejo Dvornik.

V Leviju bo v nedeljo sledila prva letošnja tekma za moške, saj so zaradi slabih vremenskih razmer odpovedali ledeniško veleslalomsko premiero v Söldnu. Slovenski ljubitelji alpskega smučanja bodo lahko stiskali pesti za Žana Kranjca in Štefana Hadalina, ki bo imel boljše izhodišče.

Prva favorita slalomov sta Američanka Mikaela Shiffrin v ženski konkurenci in Avstrijec Marcel Hirscher v moški.

Lansko preizkušnjo je dobila Slovakinja Petra Vhlova, ki je slavila pred Shiffrinovo in Švicarko Wendy Holdener. Moški slalom je dobil Neureuther, ki se je nato poškodoval ter poslovil od sezone. Hirscher, ki se je lani prav v Leviju vrnil v karavano po zlomljenem gležnju, je slalom v Leviju končal na 17. mestu. Norvežan Henrik Kristoffersen je bil drugi, Šved Mattias Hargin tretji.

V skladu s tradicijo zmagovalka oziroma zmagovalec preizkušnje postane lastnik severnega jelena, s katerim se fotografirata in ga krstita, poimenujeta. Severni jeleni ostanejo na Laponskem na farmi Ounaskievari.

Leta 2014 je v Leviju slavila tudi Slovenka Tina Maze, ki je svojemu severnemu jelenu nadela ime Viktor. Lani je Ana Bucik z devetim mestom poskrbela za najboljši slovenski dosežek v Leviju.